Burdur'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Burdur Valiliği ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliği ile 'Burdur Gölü Kuruyan Kıyı Alanlarının Korunması, Ekolojik Düzenlemesi ve Sürdürülebilir Kullanımı' konulu Teknik Çalışma Toplantısı yapıldı.
Burdur Gölü kenarına yine kimliği belirsiz kişi veya kişilerce inşaat molozu döküldü.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi hidrobiyolog (su bilimci) Doç. Dr. İskender Gülle, Burdur Gölü’ndeki su miktarı azalırken, tuz miktarının yükseldiğini söyledi.
Her yıl 330 milyon ton suyun yok olduğu Burdur Gölü su kapasitesinin 3’te 1’ini kaybetti. Temel sorunun yetersiz su bütçesi olduğu ve halkın göle sahip çıkması gerektiği açıklandı.
Burdurlu sivil toplum örgütleri, Burdur Gölü’nün besleyen son derelerin üzerine gölet yapılmasına tepki gösterdi. Burdur Sivil Toplum Platformu Başkanı Kemal Arslan, kapalı bir havza olan Burdur Gölü çevresindeki Akçay ve Karakent’teki dereler üzerine gölet yapımından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Su kapasitesinin üçte birini son 35 yılda kaybeden Burdur Gölü’nün 4.3 milyar ton olan su varlığının 330 milyon tonu her yıl yok oluyor. Tüketim hızı böyle devam ederse 20 yıl sonra tamamen kuruyacağı öngörülen Burdur Gölü için imza kampanyası başlatıldı.
Kuraklığın da etkisiyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Burdur Gölü'nde çekilme hızla devam ederken, Burdur Gölü Halk Plajı'nda 5 yıl önce suyun içinde kalan iskele, 18 metre uzaklaştı.
Doğa Derneği hızla kuruyan Burdur Gölü’ne dikkat çekmek için 7 Ocak’ta Burdur Gölü’ne Sadakat Yolculuğu düzenliyor. 6 Ocak Cuma akşamı İstanbul’dan, Ankara’dan, Hasankeyf’ten, Şanlıurfa’dan ve Hatay’dan başlayacak sadakat yolculuğuna Türkiye’nin her yerinden katılım mümkün. Yolculuğu coğrafya ve keşif dergisi Atlas da destekliyor.