Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Avrupa ile Asya kıtalarını birleştirecek köprü ve otoyol projesinde yeni bir aşamaya gelindi.
Temeli 18 Mart 2017’de atılan ‘1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu’ projesinde sona gelindi.
Günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nden günlük ortalama 6 bin 228 araç geçti. Hazine, yüklenici firmalara geçmeyen araçlar için 4 milyar liranın üzerinde ödeme yaptı.
1915 Çanakkale Köprüsü projesi için acele kamulaştırma kararı alındı.
Geçici teminat 100 milyon lira; son teklif tarihi 26 Ocak olarak belirlendi.
Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Çanakkale Köprüsü yapım işi süresinin, şirkete ek işletme süresi verilecek şekilde mevzuata aykırı başlatıldığının tespit edildiğini öne sürerek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.
Çanakkale'de temeli geçen yıl 18 Mart'ta atılan ve tamamlandığında 'Dünyanın en uzun asma köprüsü' olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatı, ilk kez gökyüzünden insansız hava aracı drone ile görüntülendi. Görüntülerde, Gelibolu Sütlüce mevkiinde köprü ayaklarının inşasında kullanılacak kuru havuz yer aldı.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün en önemli aşamalarından biri olan yol için, 87 tabliye bloğunun montajı, haziran ayının ortalarından itibaren 106 metrelik "Asian Hercules-III" isimli yüzer vinçle gerçekleştirilecek.