TBMM’ye sunulan kanun teklifiyle endüstri bölgesi ilan edilecek yerlerde yatırım yapmak için zorunlu tutulan “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Süreci” artık yürütülmeyecek.
Danıştay’ın durdurma kararlarının ardından başvuru usulleri yeniden düzenlendi. Yeni tebliğ ile kapasite artışı yoluyla projelerin ÇED süreçleri kamuoyundan kaçırılabilir.
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ÇED raporu hala olmayan Akkuyu Nükleer santraline verilen izinleri ve santral alanında devam eden çalışmaları Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ya sordu.
Enerji, madencilik, ulaştırma gibi büyük projelerde, çevresel açıdan kritik önem taşıyan ÇED rakamları çevrecilerin isyanını haklı çıkardı. Gerekli inceleme yapmadan projeleri onayladığı için tepki çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED’in uygulamaya başladığı 1993 yılından beri 47 bin 314 projede “ÇED gerekli değildir” kararı verdi.
Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) bulunduğu Büyükeceli’de ÇED raporu alınmamasına rağmen inşaat çalışmalarının devam edildiği belirtildi.
ÇEDAŞ, 2023 hedefleri doğrultusunda sadece Tokat kırsalında 2017-2023 arasında 200 milyon toplamda ise 350 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyor.
2017-2023 döneminde Sivas’ta 400 milyon TL’lik yatırımla bin 127 köyün, Tokat’ta 200 milyon liralık yatırımla 552 köyün, Yozgat’ta ise 180 milyon liralık yatırımla 508 köyün enerji nakil hatları ile trafoları yenilenecek.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ve BRE-Global işbirliğiyle düzenlenen BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method: Bina Araştırma Kurumu Çevresel Değerlendirme Metodu) eğitimi 18-19-20 Kasım tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek.