Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Neolitik Döneme ait kazıların sürdüğü Şanlıurfa'daki Göbeklitepe ve Karahantepe'de ortaya çıkarılan eserlerin tarihe yeni yorumlar getirebileceğini kaydetti.
GAP Bölgesi Turizm Tanıtım ve Markalaşma Projesi kapsamındaki "Mezopotamya" markasının tanıtımı için Şanlıurfa'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe'nin yakınında 11 yeni tepe daha bulunduğunu açıkladı.
Dünyanın ilk dini mabedi olarak adlandırılan ve geçmişi 12 bin yıla dayanan Göbeklitepe’de yatırımcıları bölgeye çekmek için çalışmalar yapılıyor. Kentin tanıtımı noktasında dostluk maçları düzenlenmesi, sponsorlara vergi muafiyeti, yeni turizm iş modeli gibi konular gündemde yer alıyor.
Kültür turizminin yanı sıra önemli inanç merkezlerinden Şanlıurfa, kış mevsimi olmasına rağmen "Göbeklitepe Yılı" sayesinde turizmde yoğun bir dönem geçiriyor.
Göbeklitepe’de inşa edilen ziyaretçi merkezi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 8 Mart'ta açılacak.
"Dünyanın en eski tapınak merkezi" kabul edilen Göbeklitepe'deki çalışmalarla, sit alanı çevresinde dinlenme alanları oluşturuldu, bölgeye uzanan yol yenilendi.
Tarihi milattan önce 11 bin 500 yılına uzanan ve İngiltere’de bulunan Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden ise 7 bin 500 yıl daha eski olan insanlığın en büyük ibadet merkezi Göbeklitepe Tapınağı’nın 2016 nisan ayında başlatılan çatı kaplama inşaatı projesi verilen bitirilme tarihlerine rağmen, 18 aydır tamamlanamadı.
Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, Bahreyn’de düzenlenen 42'nci Dünya Mirası Komite Toplantısı'nda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kabul edildi.