Yapılan ölçümlerde havadaki kirletici partikül miktarının 'hassas' olarak ifade edilen düzeyde olduğu belirlendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 2016'da 249 olan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu sayısının, 2017 sonuna kadar 330'a çıkarılması hedefleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 165 olan hava kalitesi ölçüm istasyonu sayısını 2015 yılında 330'a çıkarma planı yaptı. 2005 yılında 36 istasyon ile başlayan hava kalitesi ölçüm istasyonları faaliyetleri 2007 yılında 81’e, 2012 yılında 125’e ve 2013 yılı kasım ayı itibariyle ise 165’e çıkarıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Edirne Keşan, Ankara, Zonguldak, Adana, Sivas, Karabük, Hakkari, Yozgat ve Iğdır’da yaşayanlar bir yıl boyunca Dünya Sağlık Örgütü’nün normal kabul ettiği değerin dokuz katı üzerinde kirli hava soludu.
Bu yıl kömür, petrol ve doğalgazın yakılması nedeniyle ortaya çıkan karbondioksit emisyonları önceki yıla göre yüzde 5 daha az olacak. Ancak uzmanlar iklim krizini önlemenin tek yolunun fosil yakıtlardan vazgeçmek olduğunu belirtiyor.
Beş farklı ülkeden 6 bilim insanının dünya genelinde yaptığı araştırma, hava kirliliğinin Covid-19’dan ölüm riskini dünya çapında yüzde 15 arttırdığını gösterdi.
Hava kirliliğinin, bitkilerin sera etkisi yaratan gazları daha fazla depolamasına yardım ederek iklim değişikliğini yavaşlatıyor olabileceği bildirildi.
Moğolistan'da yüzlerce kişi ülkede artan hava kirliliğini protesto etmek üzere sokaklara döküldü. Ülkede 5 yaşından küçük çocuk ölümlerinin en önemli sebebi, hava kirliliğinden kaynaklanan zatürre ve diğer solunum yolu rahatsızlıkları.