Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde mayıs ayında kaçak kazı sırasında bulunan ve bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen devasa mozaiğin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar sürüyor.
Van'ın Tuşba ilçesinde kaçak kazı sırasında yerin 6-7 metre altında bulunan Urartu dönemine ait yapı grubunun, bilim dünyasına kazandırılması için çalışma başlatıldı.
Milas'taki operasyonda bulunan 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahit, Türkiye Kömür İşletmeleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ortaklaşa kurulacak müzeye konulacak. Mezar odası ve lahitin bulunduğu bölge kamulaştırılacak ve ‘kentsel dönüşüm projesi’ uygulanarak bölge gecekondulardan da temizlenecek. Kaunos antik kenti kazı başkanı Prof.
Osmaniye'de, kimliği belirsiz kişiler tarafından yapılan kaçak kazıda ortaya çıkan Roma Dönemi'ne ait taban mozaiklerinin bulunduğu alanda bilimsel ve arkeolojik kazı çalışılmaları başlatıldı.
Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Alibeyli beldesi yakınlarında tarihi eser kaçakçılarının yaptığı kazılarda saray kalıntısına rastlandı. Manisa Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse de resmi kayıtlara göre Alibeyli beldesinde iki saray olduğunu ancak bunların yerlerinin bilinmediğini ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla
Aydın'ın Kuyucak ilçesinde, iddiaya göre kaçak kazı yapan define avcıları antik dönemde saklama kabı olarak kullanılan 1,5 metre yüksekliğinde topraktan yapılmış küp 'Pithos' buldu.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Hadrianaupolis Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş, Eskipazar ilçesinde gün yüzüne çıkarılan mozaikler dolayısıyla “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Hadrianaupolis’teki kaçak kazıların antik kente zarar verdiğini söyledi
Kahramanmaraş'ta, 3 yıl önce kaçak kazı sonrası ortaya çıkan mozaik parçaları, Germenicia Antik şehrinin ilk izlerini ortaya koyarken, başlatılan kazı çalışmaları ile 1500 yıllık sır da gün yüzüne çıkmış olacak.