Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kaçak Kazıyla İzleri Bulunan Germenicia Gün Yüzüne Çıkarılacak

Kahramanmaraş'ta, 3 yıl önce kaçak kazı sonrası ortaya çıkan mozaik parçaları, Germenicia Antik şehrinin ilk izlerini ortaya koyarken, başlatılan kazı çalışmaları ile 1500 yıllık sır da gün yüzüne çıkmış olacak.

yapi.com.tr / AA
Kaçak Kazıyla İzleri Bulunan Germenicia Gün Yüzüne Çıkarılacak

Fotoğraf: Ahmet Caner Baysal

Kahramanmaraş'ta, 3 yıl önce kaçak kazı sonrası ortaya çıkan mozaik parçaları, Germenicia Antik şehrinin ilk izlerini ortaya koyarken, başlatılan kazı çalışmaları ile 1500 yıllık sır da gün yüzüne çıkmış olacak.

Kahramanmaraş'ta kaçak kazı sırasında tesadüfen bulunan mozaikler, 1500 yıl önce toprağın derinliklerine gömülen kayıp kent Germenicia'yı gün yüzüne çıkardı.

Dulkadiroğulları Mahallesi'nde 2007 yılında bir evin altında bulunan mozaikler hem kentin tarihine ışık tutmaya hazırlanıyor hem de gelecek için kilometre taşı olma fırsatı veriyor.

Roma dönemine ait Germenicia kenti, bir evin tabanında yapılan kaçak kazı sonucu tesadüfen ortaya çıkartıldı. Mozaiklerden elde edilen ilk bulgularda, bunların Zeugma ve Efes Yamaçevler'deki mozaiklerle eş zamanlı ve çok kaliteli olduğu belirlendi.

Germenicia'nın ve mozaiklerinin ortaya çıkarılması için ilk adımlar atılırken mozaikli alanların bulunduğu evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı.

Yine Bakanlığın izni ile Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü kontrolünde kurtarma çalışmaları yapılmaya başladı. Çalışmalar kapsamında kamulaştırılan parsellerde bir ay önce başlayan kazı çalışmaları ile mozaik parçaları yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik haritalarda Germenicia şehri olarak Kahramanmaraş olarak gösterildiğini ancak hiçbir mimari kalıntının günümüze kadar gelmemiş olması nedeniyle de bugüne kadar bilim çevrelerince yerinin tespit edilemediğini belirtti.

Tesadüfen bulunan mozaiklerin toprağa gömülen 1500 yıllık antik kentin gün yüzüne çıkmasına vesile olduğunu belirten Küçükdağlı, ''Kent antik Roma'da kendine ait para bastıracak kadar önemli ve ihtişamlı bir şehir olmasına rağmen uğradığı istilalar ve yangınlar sonucu yakılıp yıkılarak 1500 yıl toprağın derinliklerine gömülmüştür. Tam 1500 yıl sonra bulunan mozaikler antik kenti gün yüzüne çıkarmıştır'' dedi.

İlk kez kazı çalışmaları başladı

Yürütülen çalışmalar kapsamında Kasım ayının sonunda Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü'nün koordinasyonunda kazı çalışmalarına başladıklarını dile getiren Küçükdağlı, şöyle konuştu:

''İlk mozaiğin bulunmasının ardından bölgede geniş çaplı araştırma yaptık. İlk bulgularda 19 parseli tescil ettirdik. Şu anda belirlediğimiz parsellerden 5'inde kamulaştırma tamamlandı, 3'ünde ise devam ediyor. Kazı çalışmalarına da 3 parselde başlandı. Taban mozaiğinin bulunduğu evler yıkılarak üzerleri kapandı''.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/kacak-kaziyla-izleri-bulunan-germenicia-gun-yuzune-cikarilacak_84517.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!