Bekirli köyü çevresindeki ağaçlarda şu an ölçülen zehirli gaz miktarının 4-5 bin ppm’ye ulaştığına dikkat çeken Salih Sönmezışık, “Çıkan bu zehirli gazlar kuzey rüzgârlarıyla doğrudan Kaz Dağları’na geliyor. Ağaçların zehirli gazlara dayanma gücü insanlara göre çok daha düşüktür. Bu da çok yakın bir gelecekte Kaz Dağları’nda toplu ağaç ölümlerinin
Kaz Dağları’nda Halilağa Bakır Madeni Projesi’yle ilgili ‘halkın katılım toplantısı’ gerçekleşecek. 350 bin ağaç kesen Alamos Gold’un 6 bin 130 dönümlük çalışma alanı olduğunu hatırlatan Avukat İsmail Hakkı Atav, “Orantı kuracak olursak, 3,5 milyon civarında ağaç kesilecek.” dedi.
Bakanlık Kaz Dağları’nda 14 bin 300 ağaç kesildiğini söylemişti, ÇED’de 45 bin 650 olarak belirtilmişti. Türkiye Ormancılar Derneği Denetleme Kurulu Başkanı, eski Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Salih Sönmezışık, 3 gün boyunca maden sahasında yaptıkları çalışmalarda, 347 bin 815 adet ağacın kesildiğini tespit ettiklerini açıkladı.
Zenit Madencilik, Kaz Dağları çevresinde yer alan altın ve gümüş madenini büyütmek için izin aldı.
Çanakkale Çan’da işletilen kalker ocağı, alanını genişletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu.
Madenler için kesilen ağaçlarla gündeme gelen Kaz Dağları’nda bugüne kadar 44 firmanın ruhsat aldığı biliniyordu. Ancak Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bir soru önergesine verdiği cevapta, Kaz Dağları’nda ruhsat alan firma sayısının 44 değil, 155 olduğunu ve bunlara 279 ruhsat verildiğini açıkladı.
Çanakkale Kaz Dağları’nda altın maden bakır arama çalışması yapan şirketlere Çanakkale İdare Mahkemesi dur dedi. Maden aramasına ilişikin olumlu altı ÇED raporuna karşı açılan altı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Türkiye’nin oksijen deposu Kaz Dağları’nın yanı başındaki Yenice’de halkın mücadelesiyle üç kez rafa kalkan Çırpılar Termik Santral projesi için verilen son “ÇED olumlu” kararı idare mahkemesi tarafından iptal edildi.