Hayır, asla, altın aramak için Kaz Dağı'nın tahrip edilmesine razı değiliz, böyle bir yazı yazdık diye de pişman değiliz. Yalnız, toprak altındaki bu madenler ne olacak, tabii varsa...
Geçen yıl Uşak'ta, Eşme, Kışla'da, altın madeninde ilk altını Enerji Bakanı Hilmi Güler dökmüş ve Kanadalı Eldorado Gold firması yöneticilerinin de aralarında bulunduğu bir törende, "Engellerle karşılaşsak da bunlara aldırmayarak, Türkiye'nin zenginliklerini ekonomiye kazandırmak için çalışmaları sürdüreceğiz" demişti.
Kaz Dağları eteklerinde bulunan Yenice’nin Kalkım beldesi Karaaydın köyü mevkiinde Kurşun-Çinko-Bakır-Gümüş-Demir Ocağı için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Maden proje dosyasından “Yıllık kazı kapasitenin sağlanması için ortalama her gün patlatma yapılması ve bir patlatmada 36 delik patlatılması planlanmaktadır” denildi.
Kale grubu, Kaz Dağları'nda sağlık ve futbol turizminde Antalya'ya rakip olacak bir tesis kurma hazırlığında. İki Alman firmayla ortaklık görüşmesi yapan grup, tesise ulaşımı kolaylaştırmak için de girişimde bulunuyor.
Ülkemizde eğitim veren maden mühendisliği bölüm başkanlarının ve öğretim üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile 20.10.2007 tarihinde Ankara'da bir toplantı gerçekleştirmişlerdir.
Kaz Dağları'nda yürütülen altın arama çalışmalarının çevreye herhangi bir zarar vermediğine yönelik dün ulusal basında çıkan tam sayfa ilanlar, ilan veren örgütleri karşı karşıya getirdi.
Kaz Dağları'nda altın arama çalışmalarıyla ilgili iddiaları yerinde incelemek üzere bölgeye bir heyet gönderen Maden Mühendisleri Odası raporunu tamamladı.
'Altın arayıcıları' yüzünden şimdiden delik deşik hale gelen Kaz Dağları'nın tek kurtuluşu, milli park ilan edilmesinde. Valilik ve belediyeler başvuruları yaptı, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kararı bekleniyor.