İki gün sürecek olan “Türkiye GRI 2014” organizasyonunun ilk oturumunda tartışılan konulardan biri “Türkiye’de Kentsel Dönüşüm” oldu. Oturumda “kentsel dönüşüm yasası gerçekten beklentileri karşıladı mı, dönüşüm alanlarıyla ilgili bir koordinasyon var mı?" gibi sorulara cevap arandı.
İnşaat Mühendisleri Odası, İstanbul’un kentiçi ulaşım sorunlarının tartışıldığı bir panel düzenledi.
Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) ve T.C. Maltepe Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen serbest, ulusal ve tek basamaklı “Kentsel Dönüşümlerde Temiz-Tükenmez Enerji Uygulamaları Yarışması”, tüm üniversite öğrencilerini davet ediyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan değişiklikle, imar barışı kapsamına giren binalara güçlendirme izninin çıkmasını değerlendiren Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, “Bu binaların bazılarının yıkılana kadar ayakta kalması risk oluşturuyordu. İlgili değişiklik, kentsel dönüşümü hızlandıracak çok önemli bir hamledir” dedi.
ULI ( Urban Land Institute) Türkiye tarafından gerçekleştirilen "Kentsel Dönüşümün Başarılı Örnekleri" toplantısının ana ekseninde, Türkiye’de bugüne kadar yapılan kentsel düzenleme çalışmalarının mevcut durum için yeterli olmadığı ve yeni bir kentsel düzenin uygulamaya konulması gerekliliği vardı.
Kentsel dönüşümün çıkmaları bunlar… Çelik kapı 500, pencere 200 TL. Yıkılan binalardan çıkan işe yarar çıkma ürünler yeni bir pazar yarattı. Yoğun talep üzerine ‘Kentsel dönüşüm çıkma pazarı’ açılması gündemde.
Geçtiğimiz yıla ait kentsel dönüşüm rakamlarını açıklayan Çevre Bakanı Güllüce, sağlanan kira yardımı desteğinin 64 milyon 242 bin 101 TL, sağlanan kredinin ise 95 milyon 162 bin 112 TL olduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtım Merkezi (TEBİAT) tarafından düzenlenen 'Deprem Güvenliği ve Kentsel Dönüşüm Yasal Düzenleme Çalışmaları' toplantısında Bakanlığınca hazırlanan Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı ve İmar Yasa Tasarısı ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.