Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Socar&Turcas Rafineri A.Ş'nin Ege Rafinerisi Lisanslandırma töreninde, Türkiye kıyılarında yatırım izni bekleyen 46 projenin bulunduğunu belirtti.
Marmara ve Ege denizleri ile Karadeniz ve Akdeniz'e atılan çöplerin yolculuğunu akıntı sistemlerinin belirlediğini söyleyen uzmanlar, Avrupa'dan atılan bir çöpün akıntılarla Karadeniz'e ulaşabileceğini belirtti.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ege Denizi’ndeki deprem fırtınasına değinip, taşkın riski olan alanları metre metre belirlediklerine dikkati çekerek, "İzmir, Kuşadası ve Güllük Körfezi'nde taşkın risk alanları oldukça geniş. En fazla risk ise Bodrum'un güneyinde, Datça'nın uç kesimlerinde." dedi.
Türkiye, 2006'nın son günlerini orman talanı haberleriyle geçirdi. İstanbul'un akciğeri sayılan Beykoz'daki kaçak yapılaşma, gazetelerin manşetlerine taşındı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bodrum'da yaptığı gezi sonrası sahillerdeki çarpık yapılaşmayı engellemek için başlattığı çalışmalara Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan da destek geldi. Bayraktar, kamunun ortak malı olan kıyılarda geçmişte kanun dışı yapılan yapıların yıkılıp, park yapılacağını söyledi.
Tema Vakfı, iklim değişikliğinin sebep olduğu deniz seviyesindeki artışın, kıyı şehirlerini tehdit ettiğini açıkladı. Açıklamada, “Su varlığı azalırken kuraklık ve sel artacak” denildi.
Kıyılardaki vahşet
AKP’nin yasalaştırmayı planladığı tasarıyla, Bakanlar Kurulu arazi ve tesislerin acele kamulaştırılmasına yol verebilecek. Tasarıda kıyıların da kamulaştırma dahilinde tutulması, rant ve talan kaygılarına yol açtı.