Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER Fotoğraf: CNN Türk

Gökova'nın Dibi Leş Gibi

Kıyılardaki Vahşet

Kıyılardaki vahşet

Referans Gazetesi/Zeynep GÖĞÜŞ
Kıyılardaki Vahşet

b>Özal’lı yıllarından sonra Gökova’yı mesken tutan gazeteci Can Pulak’la Bodrum-Güllük’te görüştük. Pulak’la birlikte Ağaoğlu İnşaat’ın Türkiye’nin en büyük turizm yatırımlarından birini yapacağı Güllük tepelerinde dolaştık. Can Pulak, bu arazide çeşitli tropikal bitkiler yetiştirmiş ve birbirinden sevimli köpekler besliyor. Bu arada gazeteciden şık bir toprak beyi olabileceğini de Can Pulak örneğinde görmüş olduk.

Can Pulak’tan dinlediğime göre, İzmir ile Anamur arasındaki Türkiye’nin 294 koyundan 49’u tamamen tahrip olmuş. Bu güzelim koyların düzelmesi için artık çok geç. 294 koyun 91’i de yapılaşmaya açılmış. Tahrip edilen koyların çoğu turizmden para kazanılan yerlerde.

Türkiye’den markaları sayarken birini nedense unutuyoruz. Unuttuğumuz en güçlü uluslararası markamız Mavi Yolculuk. Marka yaratma peşindeyken elimizdekini korumayı bilmiyoruz. Türkiye’nin her geçen gün prim yapacak olan markası ilelebet Mavi Yolculuk olabilirdi. Ama biz ne yaptık? Ölümsüz olabilecek bu markayı yok etmek üzereyiz.

Türkiye’nin şu anda Mavi Yolculuk markasını taşıyan, deniz üzerinde 35 bin yatağı var. Bu yatakların satış fiyatı ortalama 100 dolar. Mavi Yolculuk, 25 ile 40 dolar arasında yatak pazarlayan Türkiye’nin en iyi otellerine bile fark atıyor.

Şu anda devletin kadrolarında turizmden anlayan insanlar bulmak kolay değil. İspatı da koylarımızın durumu. Turizmden biraz anlayan insanlar olsaydı, koylar bugünkü gibi hoyratça kullanıma açılmazdı. Turizm gelirlerinin 18 milyar dolara çıkmasına bakıp övünmek horozun erken ötmesine benziyor. Turizm gelirleri Türkiye gibi bir ülkede zaten hiçbir zaman çantada keklik olmadı, bugün de değil. Bu yıl beklentiler geri çekildi. Acaba neden?

Çünkü Türkiye’nin İran görüntüsü veren fotoğrafları ciddi bir imaj zedelenmesine yol açıyor. Çünkü kırmızı hatlar çekip içki yasağı uygulama mantığını Batılılar hiç anlayamıyor. Çünkü üstüne üstlük kuş gribinin, İran ve Irak’la komşuluğun etkileri var. Çünkü kara para turizme girdi ve aklına esen turizmci oldu. Çünkü ABD ve kimi Batılı ülkeler bazı dönemlerde Türkiye için güvensiz ülke mesajları verdiler.

İçkiye konulan ideolojik vergi ise Özal öncesi dönemleri aratmayacak biçimde kaçakçılığı hortlattı. Bu yetmiyormuş gibi, içki vergisinin fiyatlar üzerinde yarattığı baskı yüzünden genel anlamda otellerde yiyecek kalitesi bozuldu. Ve bütün bu faktörler kadar önemlisi, hijyen ve altyapı eksikliğinin giderek daha kuvvetli olarak Türk turizmini aşağıya çekmesi olacak.

Can Pulak’la tertemiz bir deniz kenarında yemek yerken oğlum, yakaladığı yılanbalığı ile geldi. Bulunduğumuz “Boğaz” denilen mıntıkada yılanbalığı yetiştiriliyormuş.

Hâlâ kirlenmemiş koylarımız var diye seviniyoruz. Ancak Can Pulak, Turmepa-Temiz Deniz Derneği’nin de bir üyesi olarak bizi uyarıyor:

“Mavi bayraklarımız bir bir elden gidecek. Mortgage’ın lafı bile inanılmaz bir kıyı yapılaşmasına yol açtı. Bodrum’da son yedi ayda 22 bin evin inşaatına başlandı. Kazmayı küreği kapan müteahhit oldu. Kimse de çıkıp 'Nerede bunun altyapısı?' diye sormadı. Turizmde geleceğimizi yiyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kiyilardaki-vahset_45908.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!