Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Cuma günü başlayan başvuruların 12 milyonu bulmasını beklediklerini ifade ederek, "Türkiye'de 55-60 milyonu ilgilendiren bir yasa bu" dedi. Bakan Özhaseki, kaçak yapılaşma cezalarının 5 yıla kadar artırıldığını da hatırlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatma Varan, Bilecik'te katıldığı bir programda imar barışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İmar barışının yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Varan, "8 Haziran'dan bu yana 2 milyona aşkın başvuru var'' dedi.
İmar barışının, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları ilgilendirdiğini hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 9 milyon vatandaşın başvuru yaptığını açıkladı. Kurum, vatandaşların 8 milyar 300 milyon liralık ödeme yaptığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, özel çevre koruma bölgelerinde ve doğal sit alanlarında imar barışına aykırı 3 bin 956 yapı tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı valiliklere yapı kayıt belgesiyle ilgili önemli kararlar içeren yazı gönderdi. Yazılı önergede, mera alanlarına yapı kayıt belgesi verilmemesini, verilenlerin de mülkiyete hak teşkil etmeyeceği vurgulandı.
İmar barışı süreci iki önemli aşamaya ayrılıyor. Vatandaşların başvurularını tamamlayıp Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra, tapularını da alması gerekiyor.
İmara aykırı yapı sahipleri imar barışı başvurularını 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapabiliyor. Peki imar barışına başvurduktan sonra ne yapılır?
8 Haziran itibari ile başvuruların alınmaya başlandığı imar barışında başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Peki, imar barışına başvurmanın şartları nelerdir?