UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ndeki en eski ve en önemli kültürel miras alanlarından biri olan Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük'te, 4 bin yıl boyunca savaş yaşanmadığı ortaya çıktı.
Projenin yöneticisi olan arkeolog Ian Hodder’ın yenilikçi yaklaşımı ile pek çok bilimsel disiplinin bir araya geldiği kazı etkinliğinin önemli kısımlarından biri de Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden antropolog Yar. Doç. Dr. Ayfer Bartu Candan’ın yürüttüğü çalışmalar.
Konya Çatalhöyük’de, 9 bin yıl önce yaşayan insanların ölen yakınlarını evlerinin zeminine gömdüklerinin belirleyen arkeologlar, bu işlemden önce ölülerin etlerinin akbabalara yedirildiğini de ortaya çıkardı.
Konya’nın Çumra İlçesi’ndeki dünyanın ilk yerleşim birimlerinden Çatalhöyük’teki arkeolojik araştırmalar, insanlık tarihini aydınlatıyor.
Konya'nın Çumra ilçesindeki dünyanın en eski yerleşim birimlerinden olan Çatalhöyük’e giriş, paralı hale getirildi.
Çatalhöyük'ün 'silik' duvar resimleri, nükleer teknik sayesinde restore edilecek.
Geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan Çatalhöyük'te 'ilk kez' özel bir mezar odası bulundu. Hastalık sonucu ölenlerin topluca gömüldüğü odanın duvarlarında bulunan spiral motif, heyecan yarattı.
Konya'nın Çumra ilçesinde, Anadolu'da ve dünyada ilk kentleşme modellerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'teki kazıların 30. sezonunda, 8 bin 200 yıllık inanç yapısı bulundu.