Dünyada kentleşmenin olduğu ilk yerlerden Çatalhöyük'teki kazıda 8 bin 600 yıllık "ekmek" bulundu.
Türkiye'nin doğal, kültürel, tarihi mirasını korumak ve bu varlıkları gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Çatalhöyük kazılarına 10 yıldır destek veren Shell, desteğini bu yıl da sürdürüyor.
Konya'nın Çumra ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan Neolitik Çağ yerleşim yeri Çatalhöyük'ün doğu höyüğündeki evde devam eden kazı çalışmalarında çoklu mezarlar bulundu.
Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, yeni kazdıkları alanda sokak olgusunun görüldüğünü ve ikinci bir mahalleyi ortaya çıkardıklarını söyledi.
Konya'da yer alan Çatalhöyük'te 2006 yılı kazıları 3 haziranda başlayacak. Konya Müzeler Müdürü Erdoğan Erol, Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığındaki ekibin Çatalhöyük'te, 10 yılı aşkın süredir kazı çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Konya'nın Çumra İlçesi'ndeki 9 bin yıllık neolitik yerleşim yeri Çatalhöyük'teki geçen yıl yapılan kazı çalışmalarında insan başına benzetilen taş bulundu.
Konya'nın Çumra İlçesi yakınlarında, 9 bin yıl öncesine ait uygarlığın izlerini taşıyan Çatalhöyük'te, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler bulun
22 ülkeden 120 kişinin bir araya geldiği kazı ekibinde, İstanbul Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nden de birer grup yer alıyor. 15 Eylül 2009 tarihine kadar sürecek kazılarda, yeni keşfedilen yapıların içinde yer alan iyi korunmuş durumdaki 3 metrelik bir duvar kalıntısıyla, mezarlık bölgesinde bulunan yabani boğa