Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bulunan, insanlık tarihindeki önemli antik yerleşim merkezlerinden Çatalhöyük'teki bir evin, orijinaline uygun hale getirilen maketinin açılışı yapıldı. The Boeing Company'nin katkılarıyla yenilenen maket eve, çatı, merdiven ve ocak eklendi. Ayrıca, Çatalhöyük halkının ölülerini evin içine gömme geleneğini
Geçen yıl UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındığı için daha çok ziyaretçinin beklendiği Çatalhöyük'e, bu yıl maddi kaynak bulunabilirse, kültür turu grupları için 4 adet deneysel ev inşa edilecek.
2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Çatalhöyük kazıları 22'nci yılını geride bıraktı. Prof. Ian Hodder, önümüzdeki yıl arkeolojik kazıları sonlandıracağını ve iki yıl da araştırma yürütüp Çatalhöyük kazı başkanlığı görevini bırakacağını söyledi.
Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük kazı çalışmalarının bu yılki bölümü 23 ağustosta tamamlanacak.
İnsanoğlunun bilinen en eski toplu yerleşim yerlerinden olan ve Neolitik dönemde sanat eseri sayılan duvar resimlerinin bulunduğu Çatalhöyük’te bu yıl çalışmalar, elde edilen bulguların, laboratuvar ortamında incelenmesiyle başlayacak.
Konya’nın Çumra İlçesi’nde belediye, insanlığın ilk yerleşim merkezleri arasında gösterilen Çatalhöyük’ten çıkan buluntuların sergileneceği müzenin
Yıllık ziyaretçi sayısı 20 binlere ulaşan, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konya’daki Çatalhöyük’te, bilet sistemine geçilmesi için çalışma yapılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çatalhöyük'ün de tıpkı Göbeklitepe gibi, uzun asırlar ötesinden devam edip gelen, en geniş anlamıyla medeniyetin temellerinin anlaşılmasında anahtar bir yerleşim yeri olduğunu belirtti.