Gökova Körfezi'nde Akyaka ve Ören beldeleri arasında bulunan Çınar-Turnalı yolunun, il özel idare müdürlüğü tarafından genişletilmesi tepkilere neden oldu.
Muğla’nın Gökova Körfezi’ndeki canlıların yaşam kaynağı olarak görülen deniz çayırları (posidonia oceanica), kirlilik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşıya karşıya olduğuna dikkat çekildi. Yerli ve yabancı turistlerin mavi yolculuk turuna çıktığı körfezin kirlilik envanteri çıkartılıyor.
Marmaris-Fethiye arasında kesintisiz ulaşım için Gökova'ya viyadük yapılması planlandı. Bölgenin doğal ve arkeolojik sit alanı olduğunu belirten yerel yönetim ve Akyaka sakinleri şoke oldu.
Muğla 2 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Marmaris ve Fethiye’ye ulaşımının kesintisiz sağlanabilmesi için doğal ve arkeolojik SİT alanındaki Gökova Kavşağı’na yapılması düşünülen ve çevrenin doğal dokusunu bozacağı gerekçesiyle tepkilere neden olan viyadüğün ’uygun olmadığı’ yönünde karar aldı.
Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, Muğla’nın Marmaris ve Fethiye ilçelerine ulaşımın kesintisiz sağlanabilmesi için doğal ve arkeolojik SİT alanındaki Gökova Kavşağı’na yapılması düşünülen ve bölgenin doğal yapısını bozacağı gerekçesiyle tepkilere neden olan viyadükle, egzoz'un neden olduğu kirlliliğin önlenmesinin hedeflendiğini açıkladı.
Gökova efsanesi, Türkiye'nin ilk kapsamlı deniz araştırmasıyla yara aldı: Gökova'nın suları, İzmir Körfezi'ne dönmüş, dip yaşamı bitmiş. Cennet koyların dibi balık çiftlikleri, kıyılarıysa siteler tarafından tahrip edilmiş.
Gökova'nın imara açılmasıyla ilgili olarak Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, ayrıntılı bir basın açıklaması yaptı. Gürün, yanlıştan dönülmediği takdirde dünyada eşi benzeri bulunmayan kıyıların, koyların tahrip edileceğini ve bu tahribatın geri dönüşümünün mümkün olmadığını söyledi.
Dünyanın gözünün üzerinde olduğu, cennet koyların bulunduğu ve yeşille mavinin bütünleştiği, çam ormanlarıyla kaplı Gökova Körfezi’nde bulunan Akyaka Beldesi’nde tam bir çevre katliamı yaşanıyor.