Dünyaca ünlü İznik çinileri, mimari uygulamalarda kullanıma elverişli olması nedeniyle sadece Türkiye’de değil, çok sayıda ülkede de günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Türklerin en zorlu geleneksel sanatlarından biri olan ‘İznik Çinisi’ni çağdaş tasarımlarla takılara, mobilyalara, hediyelik eşyalara ve mimarinin yeni alanlarına uyarlayan Sevinç Öztürk ve Nejla Akın’ın, 2004’teki NATO zirvesinde başlayan ‘Çinili’ ürünler serüveni Dubai Emiri’nin, Rus oligarkların hamam ve spa’larına kadar yayıldı. Anikya Çini, 5
İznik çinisi dünyanın en dayanıklı ve en güzel çinisi olarak paha biçilemez değere sahip. Yabancıların Sultanahmet Camii'nin mavi çinilerinin karşısında oturup saatlerce hayranlıkla izlemesinin sebebi de bu. İznik çinisinin nasıl yapıldığı 400 yıldır bir muammaydı. Ta ki iktisat profesörü Işıl Akbaygil'in İznik Vakfı'nı kurmasına kadar.
İznik Gölü’nde her geçen gün çekilen sular, 2014 yılında keşfi yapılan bazilika kalıntılarının gün yüzüne çıkmasına sebep oldu.
Sanayiye açılmak istenen İznik Gölü çevresi için hazırlanan imar planları dördüncü kez mahkeme tarafından iptal edildi.
Bursa 2'nci İdare Mahkemesi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 25 Şubat 2020 tarihinde kabul edilen İznik Gölü Nazım İmar Planı’nın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
İznik Gölü, sanayi, turizm ve tarım üçgeninde can çekişiyor.
Bursa Barosu, Bursa Valiliği'nin İznik gölüne 550 metre mesafede ek tesis kurulması için verdiği "ÇED kapsamı dışındadır" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davanın üzerine, Orhangazi Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının iptali istemiyle de dava açtı.