Kanal İstanbul Projesi için oluşturulan bilirkişi heyetinden bir akademisyen daha çekildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, Kanal Projesi için çok kritik uyarılarda bulundu. “Bu bir ulaşım projesi değil” diyen Gökçe, “Bu İstanbul'un kuzeyini imara açacak rant projesidir. Kentin nüfusu 25 milyon olacak. İstanbul Havalimanı, 3. Boğaz Köprüsü ve Çanakkale Köprüsü'yle birlikte Trakya'da bölge nüfusu 40 milyona ulaşacak.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı, Kanal İstanbul bölgesi için yeni bir imar planı hazırladı. Sazlıbosna Barajı’nın hemen yanında yer alan 2,5 milyon metrekarelik devasa bir tarım alanı yapılaşmaya açıldı.
Türkiye Veri İşleme Üssü (TUVIUS), oluşturduğu 40 kişilik ekiple gayrimenkul hareketlerini izliyor. Kurucusu Ishak Kurtuluş Altun, "Gayrimenkul arzlarını, gelişmeleri anlık raporlayabiliyoruz. Büyük projeler hareketi etkiliyor. Kanal İstanbul Bölgesi'nde 7 kez el değiştiren tapu var" dedi.
Bakanlığın yaptığı son imar planı işlemleriyle birlikte Kanal İstanbul bölgesinde kısa süre sonra inşaat çalışmalarına başlanmasının önü açılıyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, açılan davaların sonuçlarının dahi beklenmediğini söylüyor.
Arnavutköy Belediyesi’nin Kanal İstanbul Projesi’ne dört kilometre uzaklıkta, Baykar Özel Endüstri Bölgesi’nin bitişiğindeki parseller için hazırladığı imar planı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, her dönem maliyeti için farklı rakam verilen kanala ilişkin “15 milyar dolar olarak hesaplamıştık, 20 milyar doları bulacak” dedi. Uzmanlar, gizli kalemlerle bunun daha da artacağını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Kanal İstanbul etüt proje işinin tamamlanması ve yapım ihale ilanına çıkılması için hem Karayolları hem de Altyapı Yatırımları genel müdürlüklerimizin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor" dedi.