Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü’nden ayıran noktadan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam eden, Terkos Gölü’nün doğusunda Karadeniz’e ulaşan güzergahta yer alan Kanal İstanbul’un doğaya etkisi ağır olacak.
Kanal İstanbul için 5 güzergah üzerinde çalışmalar gerçekleştirildiğini anlatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, etüt faaliyetlerinin sürdüğünü ve toplamda 4 bin metreyi bulan 162 sondaj yapıldığını söyledi.
Kanal İstanbul’a karşı açılan davada belirlenen bilirkişi heyetine TMMOB itiraz etti. Heyetteki bazı isimlerin değişmesi gerektiğini belirten TMMOB, mahkemeye verdiği dilekçede tarafsız ve objektiflik vurgusu yaptı.
Kanal İstanbul Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildi.
Kanal İstanbul'un çevresine kurulacak Yenişehir için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan tapu sürecinin; bürokratlar imza atmadığı için kilitlendiği iddia ediliyor.
Başbakan Erdoğan seçim sürecindeki en görkemli açıklamasını çılgın projesi Kanal İstanbul'u tanıtırken yapmıştı. Uzmanlar projenin hayata geçirilmesinin İstanbul'un yaşam kaynaklarına zarar vereceği uyarısında bulunuyor.
TMMOB’nin hazırladığı Kanal İstanbul raporunda, yaşamsal bir yıkım ve felaket projesi olarak nitelenen "çılgın proje" için deprem uyarısı yapıldı. Kanalın giriş-çıkış alanında bulunan Küçükçekmece Gölü’nde aktif faylar bulunduğuna dikkat çekilerek bu projenin İstanbul’da beklenen büyük depremin yaratacağı kayıp riskini daha da arttırdığı vurgulandı
Kanal İstanbul projesi için ihale sürecinin önümüzdeki aylarda başlaması bekleniyor. Karadeniz ve Marmara'nın yapay bir boğazla bağlanacağı proje için Çinli, İtalyan ve Rus firmalarla ön görüşmeler yapıldı.