Çılgın projeler arasında yer alan ve yapımı muammaya dönen Kanal İstanbul’la ilgili yeni şehrin ayrıntıları gün yüzüne çıkmaya başladı. 43 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul projesinin üzerinde 6 köprü inşa edilip, en fazla 6 katlı binalarda 500 bin kişilik nüfusa göre plan yapılması kararlaştırıldı.
İktidar’ın Kanal İstanbul ısrarına dayanak gösterdiği İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiği 2007’den bu yana düzenli biçimde azaldı. İstanbul Boğazı’dan geçen gemi sayısı 2007’de 56 bin iken 2020’de 38 bine geriledi.
İstanbul’un yeşil alanlarına darbe vuracak, şehirde göç yoğunluğu oluşturacak projenin imar planlarına yargı ‘dur’ dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2011'de açıklanan ve kamuoyunda "çılgın proje" olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'nin ÇED raporuna son şekli verilecek.
Kanal İstanbul’un, Ocak 2020 tarihli ÇED Raporu'nda, dikkat çeken değerlendirmeler yer aldı. Raporda, projenin tarım arazilerini ve balıkçılığı etkileyeceği için işsizliği artırabileceği, nüfus artışının suç gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğine ve su kaynaklarının baskı altında kalabileceğine dikkat çekildi.
Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalı ÇED raporunda tarihi eser ve sit alanlarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı koruma kurullarının uyarı yazılarının sümen altı edildiği ortaya çıktı.
Halkalı-Ispartakule arasında yapılacak Kanal İstanbul geçişini sağlayacak demiryolu hattının; rekabet imkanlarının arttırılması için bakanlık tarafından iptal edilen danışmanlık ve mühendislik ihalesinde yeni tarih belirlendi. İhaleye katılmak isteyenler 24 Ağustos 2022’de ön yeterlilik başvurusunda bulunacak.
Kanal İstanbul projesinin ihalesi en erken gelecek yılın ikinci yarısında yapılacak. Etüt proje çalışmaları yılın ilk yarısında tamamlanacak. Tamamlanan çalışmalarla gemi büyüklüğüne göre kanal genişliği 600 metreyi bulabilecek.