Japon Nikkei'nin haberine göre Sinop'ta yapılacak nükleer santral için Fransız-Japon ortaklığından Japon Mistubishi çekiliyor. Gerekçe inşaat maliyetinin iki katına çıkması.
1 Haziran'da TBMM Genel Kurulu'nda anlaşmanın kabul edilmesinden sonra kendi ülkelerinde yeni iş fırsatı bulamayan Japon şirketler Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ve Itochu, aradıkları kaynağı ülke dışında buldu.
Sinop’ta kurulması planlanan ikinci Nükleer Güç Santrali’ni yapacak Japon Konsorsiyumu, yerli üretici için kendilerine gönderilen 300 firmanın bilgilerini eksik görüp iade etti.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Bridgestone, Komatsu, Toyota ve Mitsubishi ile üretime yönelik planlarının olduğunu, nükleer enerjide Japon şirketleriyle ortaklık yapabileceklerini söyledi.
Japon bilim insanları, 1,8 kilovat enerjiyi kablo kullanmadan mikrodalga aktarımıyla 55 metre uzağa taşımayı başardıklarını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 Ekim 2013'e yetişmesini istediği ve açılışı o gün yapılan Marmaray'da, Japon firmanın ek harcamalarının karşılanmadığından şikâyetçi olduğu belirtildi.
Türkiye ile Japonya arasında imzalanan anlaşmayla Sinop’a nükleer santral kurulması için adım atıldı. Ancak Japon gazeteci Matsumoto ve araştırmacı Suezawa, bilgi gizlemeyi alışkanlık haline getiren hükümet ve şirketlere güvenilmemesi, gerektiğini söylüyor.
Türkçe bir video hazırlayan Japonlar Fukuşima'da yaşanan nükleer felaketi hatırlatan bir video hazırlayarak Japon Başbakan'ın Türkiye'ye nükleer santral satmasından dolayı utanç duyduklarını dile getirdiler.