Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, plastik atık ithalatı yapan geri kazanım tesislerine, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla mali teminat zorunluluğu, ilave belgelendirme ve tesis kriterleri getirildi.
Çevre ve Şehircilik ile Ticaret bakanlıklarınca çıkarılan düzenlemeler kapsamında, etilen polimerler grubundaki atık plastik ambalajların Türkiye’ye girişi bugün itibarıyla yasaklandı.
Polietilen atık ithalatına 18 Mayıs'ta getirilen yasak 'sıkı denetimler' ile kaldırılacak. 3 bakanlık ve sektör temsilcileri taslak üzerinde uzlaştı. Yeni uygulama ile ithal edilen atık limandan fabrikaya gidene kadar çipli sistemle takip edilecek.
Plastik atıklar ülkede büyük bir çevre sorunu yaratıyor. Adana’da, Avrupa’dan ithal edilen plastiklerin bir kısmı doğaya atılıyor veya yakılıyor.
Okyanuslarda her yıl 14,9 milyon ton plastik, deniz canlılarına geçerek besin zincirine dahil olurken yapılan analizler, 2050 yılına gelindiğinde okyanuslardaki plastik miktarının ağırlık olarak balıklardan daha fazla olacağını gösteriyor.
Türkiye'nin, 2016 yılının ilk aylarında 4 bin ton olan plastik atık ithalatı 2018 başlarında aylık 33 bin tona kadar yükseldi.
Türkiye'de 1970'li yıllarda sulama borularıyla kullanımına başlanan plastik boruların, 1995 yılından bu yana konut tesisatlarında çelik boruların yerini almaya başladığı ve kullanım alanlarının her geçen yıl arttığı bildirildi.
PAGEV'in (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) 45 yılı aşkın süredir eğitim, ürün test ve sertifikasyonu, araştırma ve yönetim sistemleri belgelendirme konularında Avrupa’nın önde gelen servis sağlayıcısı olan SKZ ile işbirliğiyle düzenlediği Uluslararası Plastik Boru Sistemleri Konferansı, 29 – 30 Eylül 2009