İnciraltı'nın “termal turizm alanı” ilan edilmesinin ardından planlama çalışmaları da “hızla” ilerliyor. Buna karşın bölgenin jeotermal konusunda yetersiz olduğu, planının sermaye gruplarına peşkeş çekilmesi için yapıldığı öne sürülüyor. Termal turizm hedefine karşın bölgede jeotermal sondaj alanı belirlenmemesi de dikkat çekiyor.
Daha önce Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın yetkisindeyken yeni yasalarla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 100.000 ölçekli "Çevre Düzeni Planları" bu kez de "yerel görüşlere uyulmadığı" gerekçesiyle tartışmalara neden oluyor.
Kentin sağlıklı gelişimi için vazgeçilmez olan imar planları, arsa rantını büyütmek için kullanılıyor. Arazilerin kamu yararına kullanımı bir yana, bir günde planlarda yapılan değişikliklerle hem inşaat yoğunlukları hem de arsa değerleri onlarca kat artırılıyor.
Hazırlanan imar nazım planlarının yasalara ve mevzuata uygun olmadığını ifade eden Beyoğlu Eski Belediye Başkan Yardımcısı ve Yüksek Mimar Hıdır Kaya, AKP Hükümetinin kentsel dönüşümü TOKİ ve bir avuç rantiyecinin çıkarları için hazırladığını ifade etti.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği güncellendi. Güncellemeyle belli büyüklük ve tipteki kamu binaları ve özel binalarda yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu zorunlu olacak.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne yeni düzenleme yapıldı. Yönetmelikte bazı önemli esaslar yer aldı. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 1 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapacağı değişiklikle binalarda lavabo musluk debileri sınırlanacak, sıcak su re-sirkülasyon pompası kullanımı zorunlu olacak.
Son olarak 2013 yılında bir değişiklik geçiren ve özellikle imar hakları konusunda yaklaşık 4 yıldır tartışmalı maddeler içeren ‘Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ değişti.