Doğaltaş sektörü, ihracatta yaşanan düşüşü işlenmiş ürüne yönelerek telafi etmeye çalışıyor. Doğaltaş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı Türkiye genelinde yüzde 55’e ulaşırken, bu oran Ege Bölgesi’nde yüzde 70’e dayandı
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, son 3 yılda en fazla doğaltaş ihraç edilen ülkenin Çin olduğunu, bu ülkeye 1 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini bildirdi.
İZFAŞ’la Türk mermer-doğaltaş sektörünün işbirliği Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’yla (MARBLE) sınırlı kalmıyor. Mermerciler, yurtdışı fuarlarına katılırken de İZFAŞ’ı tercih ediyor. Dünyanın en büyük doğaltaş fuarı kabul edilen, 2-5 Ekim tarihleri arasındaki Verona-Marmomacc Fuarı’na yine İZFAŞ’ın düzenlediği milli katılım
TÜMMER ile doğaltaş ihracatının yarıdan fazlasını kayıt altına alan EMİB, sektöründeki sorunların çözümü için güçbirliği yapacak.
Egeli madenciler Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatçıların uluslararası rekabet gücünü artırmak amacıyla yürüttüğü ve firmalara harcamalarının yüzde 75’ine kadar destek sağladığı UR-GE Projesi’nden faydalanmak için harekete geçti.
Doğaltaş sektörü, en büyük pazar konumundaki ABD'den gelen olumlu sinyaller nedeniyle hedef büyüttü. İhracatı geçen yıl yüzde 15 düşen sektör, bu yıl için yüzde 30 büyüme hedefi koydu. Sektör, bu yıl Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika, Güney Amerika ile Güney Afrika pazarlarına odaklanacak.
Türkiye ihracatının artış hızının üzerinde bir artış hızı yakalayarak 2006 yılı sonunda 1 milyar 27 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşan doğaltaş sektöründe yüzler gülmüyor.
Türkiye doğaltaş sektörü, 2013 yılının ilk 9 ayında 167 ülkeye 1 milyar 649 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Çin Halk Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri, en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu. Sektörün yıl sonu için 2,2 milyar dolar, 2023 yılı için ise 7 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunuyor.