Avrupa’da göçmen hakları tartışması gündemin zirvesine yerleşirken, birçok ülkede yabancı karşıtlığının arttığını gösteren haberler geliyor. Fransa, Almanya ve İsveç’ten örnekler şöyle:
Dünyanın en eski kuleleri arasında sayılan ve İstanbul'un sembollerinden biri olan Galata Kulesi'nin külahında restorasyon çalışmaları yapılıyor.
Türkiye'den Bodrum üzerinden İtalya'nın Otranto kentine kaçak yollarla göçmen taşıyan bir tekne, İtalyan makamlarınca el koyulmasının ardından bir sosyal projeyle "yüzen kütüphaneye" dönüştürüldü.
Bulgaristan'dan 1989-1995 döneminde zorunlu göçle gelen, parasını yatırıp, devletten konut almak için ortalama 17 yıldır bekleyen, ancak konut alamayan vatandaşların, nemalanmış bir şekilde parasını almak için yıl sonuna kadar Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) başvurması gerekiyor. Göçmen vatandaşların başvurmaması halinde para, göçmen konutları
Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, insanların umudu artınca çocuk ve ev talebinin arttığını belirterek, "Bu yüzden şirketteki doğumları düzenli olarak takip ediyorum" dedi.
Dünyada büyük bir göç hareketi yaşanıyor. İnsanları yollara düşüren nedenler farklı; savaş, kıtlık, yoksulluk, baskılar... Ancak gittikleri ülkelerde de büyük sorunlarla karşılaşıyor, ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Göçmen Dayanışma Ağı, göçmenlerin Türkiye’de yaşadıklarına dikkat çekmeyi amaçlıyor.
'Melek Yüzlü Yabancı'
İçişleri Bakanlığı’nın çıkarttığı göç haritasına göre, son 20 yılda en fazla göç alan il İstanbul oldu. Megakenti, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Malatya, Manisa ve Kocaeli izledi.