İstanbul'da dün akşam saatlerinde etkili olan fırtına ve dolu yağışının verdiği zarar sabah gün ışıdığında ortaya çıktı. Haydarpaşa limanı devrilen vinçler ve ardından çıkan yangının ardından adeta bir savaş meydanına döndü. Liman şu anda kullanım dışı kalırken, hasar tespit çalışmaları sürüyor.
Validebağ Korusu’nun sınırları içerisinde yer alan Haydarpaşa Lisesi arazisinin doğal SİT derecesinin düşürülmesine karşı açılan davada mahkeme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın SİT değişikliği kararını iptal etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İstanbul'daki Haydarpaşa Lisesi "doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" olarak belirlendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Haydarpaşa Lisesi’nin doğal sit statüsünü değiştirdi. Doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetlere, entegre tesis yapılmasına, turizm ve yerleşimlere izin verilecek.
Marmaray Projesi inşaatının 2009'da tamamlanmasının ardından, artık gar olarak kullanılmayacak olan Haydarpaşa, bugünlerde kent odaklı tartışmalarda en sık gündeme gelen konu. Önceleri Haydarpaşa’nın gökdelenlerin yükseleceği bir "Manhattan" olacağı konuşuldu. Gelen tepkiler üzerine geri adım atıldı; ancak bu sefer de İstanbul’un simgesi
Rant politikalarına karşı Haydarpaşa’nın gar olarak kalması için yürütülen mücadele pazar günü 700’üncü haftasına girecek. 15 Haziran’da Haydarpaşa Garı önünde bir araya gelecek yaşam savunucuları bir kez daha “Haydarpaşa gardır, gar kalacak” diyecek.
Anadolu’nun İstanbul’la tanıştığı yer; paha biçilemez değerdeki Haydarpaşa Garı’nın, Dünya Ticaret Merkezi yapılmak üzere devre dışı bırakılmak istenmesini engellemeye çalışan Haydarpaşa Dayanışması’na göre “Marmaray projesi göstermelik.”
Haydarpaşa’ya müze yakışır yazımda (Hürriyet, Perşembe, 29 Haziran 2006) tarihi garın otel değil müze yapılmasını, Ferhat Boratav’ın müze yapılmalı önerisinden yola çıkarak, desteklediğimi belirtmiştim.