Bilim adamları, Japonya açıklarındaki Nankai çukurunda depremleri önceden haber verecek bir erken uyarı sistemi kurmak için çaba gösteriyor. BBC'nin haberine göre, 'Nantroseize' adlı proje kapsamında ilk kez depremlerin başladığı yerkabuğuna inecek bir delik açılacak.
Japon yetkililer geçtiğimiz günlerde ciddi bir boyutta çöken otoyolu sadece 7 günde düzeltmeyi başardılar.
Japonya'nın sismik tehlike haritasında, Fukuşima bölgesinin rengi düşük riski belirten yeşil ve ortalama risk anlamına gelen sarı ile renklendirilmişti. Ancak Japonya'nın yakınında çok sayıda tektonik alan birbiriyle çarpıştığı için ülkenin tümü deprem bölgesinde yer alıyor. Uzmanların çoğu, bir sonraki büyük depremin haritada azami riski belirten
Japonya hükümetinin açıkladığı tahminlere göre, 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketi sonucu zarar gören binalar, yollar ve limanların maliyeti 209,8 milyar doları buldu.
Bakan Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan ikinci nükleer santral konusunda Japonya ile yapılan müzakerelere değinirken, ''Japonya bu süreçten tamamen çekilmedi ve bize bir kısım alternatif teklifler sundu. Mart ayındaki teklif tarzında, ama alternatif bir teklif sundu'' dedi.
Fukuşima nükleer santralinin depremde zarar gören dört reaktörünün kullanımdan kaldırılacağı açıklandı. Santralın operatörü Tepco tarafından yapılan açıklama, 1-4 numaralı reaktörlerdeki durumun son üç haftadır kontrol altına alınamamasını takip ediyor. Tepco'nun yönetim kurulu başkanı Tsunehisa Katsumata, kararın "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.
Fukuşima nükleer kazasının ardından alternatif enerji teknolojilerine yönelen Japonya, yüzen rüzgar türbini ile 7 megavatlık kurulu güç elde etmeyi amaçlıyor.