Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Hukuk Skandalı

Planlar Kent için Değil Rant için Yapılıyor

Kentin sağlıklı gelişimi için vazgeçilmez olan imar planları, arsa rantını büyütmek için kullanılıyor. Arazilerin kamu yararına kullanımı bir yana, bir günde planlarda yapılan değişikliklerle hem inşaat yoğunlukları hem de arsa değerleri onlarca kat artırılıyor.

Evrensel Gazetesi



entin sağlıklı gelişimi için vazgeçilmez olan imar planları, arsa rantını büyütmek için kullanılıyor. Arazilerin kamu yararına kullanımı bir yana, bir günde planlarda yapılan değişikliklerle hem inşaat yoğunlukları hem de arsa değerleri onlarca kat artırılıyor.

Kentin sağlıklı gelişimi için vazgeçilmez olan imar planları, arsa rantını büyütmek için kullanılıyor. Arazilerin kamu yararına kullanımı bir yana, bir günde planlarda yapılan değişikliklerle hem inşaat yoğunlukları hem de arsa değerleri onlarca kat artırılıyor. Böylece planlar inşaat sektörü için yeni bir kâr aracı haline geliyor.
Çocuk Esirgeme Kurumu arazisi olarak kamu yararına kullanılması gereken arsa da bunun bir örneği. TOKİ’nin Bakanlık’tan aldığı imar planını değiştirme izni ile bir anda rantı büyüyen arsa, kamu yerine inşaat firmalarına inanılmaz paralar kazandıracak.

Evrensel'e konuşan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, Bakanlığın TOKİ’ye verdiği imar değişikliği yetkisiyle arsa değerinde en az 100 kat artış yaptığına dikkat çekti. İmar hakları sınırlı bir alanda inşaat yoğunluğunun imar planı değişikliği ile olması gerekenden 20 kat fazla arttırıldığını vurgulayan Muhcu, “Arsanın değeri inşaat yoğunluğunun artmasıyla en az 100 kat artmıştır. Ayrıca konut alanının, yeşil alanın iş merkezi alanına dönüştürülmesi nedeniyle de bir değer artışı vardır” dedi. Muhcu, şube olarak TOKİ’nin bu girişimine karşı dava açma hazırlığında olduklarını da ekledi.

Dubai kuleleri örneği
Çeliktepe’de İETT arazisiyken Dubai şeyhinin şirketine satılan arazi de benzer bir rant projesi olmuştu. Gökdelenler arasında sıkışan bölgede kalan tek açık alan olan araziyi mahalle halkı yeşil alan olarak kullanmak isterken, arazi Dubai şirketine ihalesiz verilmişti. Yapılan imar planı değişikliği ile de, inşaat yoğunluğu tepkilere rağmen artırılarak arsa rantı onlarca katına çıkarılmıştı. Eğer arsaya gökdelen iş merkezleri inşaa edilirse, Dubaili şirket kat satışlarıyla imar değişikliği öncesine oranla çok büyük kazanç elde edecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/planlar-kent-icin-degil-rant-icin-yapiliyor_50505.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!