AB İlişkileri Müdürlüğü, ARCHIMEDES projesi kapsamında proje pilot bölgesi Eminönü’nden belirlenen proje güzergâhına (Çemberlitaş-Mahmutpaşa-Yenicamii) yönelik hazırlanacak olan stratejik plan için ilk toplantıyı, bugün AB İlişkileri Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi.
Çemberlitaş Hamamı Güne Ayak Uydurdu
Sütunun restorasyonu için kurulan iskele ile Hıristiyanlığın sembolü olan haç görüntüsünün oluştuğu ortaya çıktı. İskelenin üst bölümündeki mermer başlığının çevresinin kapatılması sebebiyle böyle bir görüntünün oluştuğu tahmin ediliyor.
Depremden sonra onarılması istenen Çemberlitaş'ı inceleyen ekip, 1972'de çatlakları harçla doldurulan tarihi anıtın temelden sarsıldığını gördü.
Ali Müfit Gürtuna’nın başlattığı, Kadir Topbaş döneminde durma noktasına gelen çalışmada Anıtlar Kurulu’nun bu projeleri onaylaması, keşfi dolan ihalelerin yerine yeni ihaleler yapılması işlemleri sürerken Çemberlitaş restorasyonunda sekizinci yıla girildi.
Milattan sonra 330 yıllarında imparator I. Konstantin onuruna, İstanbul'un yedi tepesinden biri olan Çemberlitaş’ta tepeye dikilen sütun, 8 yıldır sürdürülen restorasyon çalışması kapsamında yenilenen yüzüyle göz kamaştırıyor.
Dikildiği 328 yılından bu yana İstanbul'un tarihine tanıklık eden Çemberlitaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Sütu
UNESCO tarafından 1985'te Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan tarihî sütunun, geçen süre içinde sadece üst mermer başlığı temizlendi ve kılcal çatlakların enjeksiyonu tamamlandı.