Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çemberlitaş’ın Onarımında Deniz Kumu Kullanılmış

Dikildiği 328 yılından bu yana İstanbul'un tarihine tanıklık eden Çemberlitaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Sütu

Hürriyet
Çemberlitaş’ın Onarımında Deniz Kumu Kullanılmış

b>Dikildiği 328 yılından bu yana İstanbul'un tarihine tanıklık eden Çemberlitaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Sütunun 1971-1972 yıllarındaki restorasyonu sırasında ‘‘yıkanmamış deniz kumu’’ katılmış harçla onarıldığı, bu nedenle çatlakları arttığı tespit edildi.

BİZANS dönemindeki adı ‘‘Costantinus Sütunu’’ olan Çemberlitaş'ın restorasyonunu yapan yüklenici firmanın ortağı İnşaat Mühendisi Abdulkadir Akpınar, anıtın daha önceki onarımlarında büyük hatalar yapıldığını söyledi. Akpınar, ilk dikildiğinde üzerinde bir Apollon heykeli bulunan sütunun yapılışından yaklaşık yüz yıl sonra gövdesinde çatlaklar meydana gelmesi nedeniyle demir çemberlerle korumaya alındığını, adının da zamanla Çemberlitaş olarak değiştiğini söyledi. Akpınar, İstanbul'un simge anıtlarından olan Çemberlitaş'ın 1971-72 yılları arasındaki onarımında da büyük hatalar yapıldığını söyledi:

‘‘Bu restorasyonda çok büyük hatalar yapılmış. Çatlaklar özel dolgu malzemeleriyle doldurulması gerekirken tuzlu deniz kumu ve çimentoyla yapılmış harçla doldurulmuş. Harçın su tutma özelliğinin bulunması nedeniyle taş sürekli yıpranmış. Çatlakların oranı şimdiye kadar restorasyon öncesinin 5 katına çıkmış.’’

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıl önce 275 trilyon liraya ihalesi yapılan restorasyon çalışmasında mimar, restoratör ve çeşitli üniversitelerin restorasyon bölümü öğrencilerinden oluşan 20 kişilik bir grup çalışıyor.

1971-72’deki restorasyon

Son restorasyonu 1971-1972’de, Müteahhit Hasan Kaya tarafından yaptırılan Çemberlitaş'ta, Manisalı Bahattin Usta Çalıştı. Bahattin Usta, çatlaklara ‘‘şerbet’’ adını verdiği çimento, tutkal, ve macundan oluşan bir madde döktüğünü açıklamıştı. Projeyi de, Yüksek Mimar Bülent Uluengin ile nişanlısı Mimar Nihal Yöney hazırlamıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cemberlitasin-onariminda-deniz-kumu-kullanilmis_5157.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!