Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

7. Uluslararası Yöresel Yerleşmeler Semineri - ISVS

Yöresel Yerleşmeler Semineri (International Seminar on Vernacular Settlements - ISVS), 15-17 Ekim 2014 tarihleri arasında İTÜ Taşkışla'da gerçekleşecek.

yapi.com.tr

Toplantılar

7. Uluslararası Yöresel Yerleşmeler Semineri - ISVS
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 15 Ekim 2014
BİTİŞ TARİHİ: 17 Ekim 2014
YER: İstanbul Teknik Üniversitesi
ŞEHİR: İstanbul
DÜZENLEYEN:

İstanbul Teknik Üniversitesi

DİĞER BİLGİLER:

W: isvs2014istanbul.itu.edu.tr
E: isvs2014@itu.edu.tr

+ Ajandama Ekle

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından düzenlenen 7. Uluslararası (Yöresel Mimariyi Yeniden Değerlendirmek: Kuram ve Pratik, Gelenek, Kimlik ve Küreselleşme) temalı seminere bildiri özeti göndermek için son gün 7 Nisan 2014. Yöresel Yerleşmeler Semineri (International Seminar on Vernacular Settlements - ISVS), 15-17 Ekim 2014 tarihleri arasında İTÜ Taşkışla'da gerçekleşecek.

"Re-Assessing Vernacular Architecture: Theories and Practices, Traditions, Identities and Globalization" (Yöresel Mimariyi Yeniden Değerlendirmek: Kuram ve Pratik, Gelenek, Kimlik ve Küreselleşme) temalı seminere bildiri özeti göndermek için son gün 7 Nisan 2014.


Organizasyondan gelen bildiri çağrısında şu bilgiler yer alıyor:

"Yeni dünya düzeni küreselleşmenin etkisinde yöresel (verneküler) yerleşmeler üzerinde zorlayıcı yeni koşullar oluşturmuştur. Örneğin, beklenmedik ölçekte, dünyanın heryerinde görülen göçler nedeniyle, kapalı kalan toplumlar ve coğrafyalar, sürekli değişen yeni kültür ve pratiklerle iletişim kurmaya başlamıştır. Modernite adı altında Batılılaşma en uzaktaki köye kadar nüfuz etmiş ve değişim dinamiklerini harekete geçirmiştir. Dahası, iklimsel değişim ve sürdürülebilirlik gibi küresel sorunlar yeni düşünce ve eylem biçimlerinin ortaya çıkarılması ihtiyacını doğurmuştur. Kuşkusuz yöresel gelenekler herzaman kültürel kimlik tanımını beslemiş ve yeşertmiş, ona çok katkıda bulunmuştur.  Tarih boyunca, mimarlar, yöresel mimarinin köklü ve yerleşik geleneklerini yeniden yazmışlar ve ulus kimlikleri ile örtüşen tanınmış mimari eserlerinin formlarına yansıtmışlardır. Küreselleşme ve güçleri,bu form ve mekanlara yeniden enerji kazandırarak küçülen ulusçuluğu ifade eden mekanları anlamlı kılmıştır.

Günümüzde, bu köklü geleneklerin değerini anlamak ve mimarlıkla ilişkisini yeniden keşfedip yeniden içine almak önemle vurgulanması gereken bir konudur. Ulusların kimlikleri küreselleşmenin müdahalesine yerleşik/köklü gelenekler sayesinde karşı durabilmekte ve kültürel kimlikleri koruyan, onları ifade eden yeni formlar ortaya çıkartmaktadır.Bu koşullar altında yöresel mimarinin kuram ve pratiklerini yeniden düşünmek ve değerlendirmek çağdaş dünyanın yapılı/yapay çevrenin gelişiminde yöresel olanın gerçek rolünü daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.

Daha incelikli bakılırsa, ulusal kimliklerin yapılandırılmasında yöreselin rolü kültür değişimi sonucunda erozyona uğrayan yerel kimliklerin canlandırılmasıyla ilişkilendirilebilir. Geçmişte varolan konvansiyonel ikilemler giderek yok olmaktadır. Örneğin, klasik, modern ya da köklünün yöresel küçük ölçekli geleneklerden ayrışması giderek azalmaktadır. Aksine yöresel gelenekler 21. yüzyılda günlük yaşama kök salmış ve yenilik-yeniden keşiflerle çağdaş olmayı başarmıştır.

Resmi ve kurumsal yapılar/strüktürler çağın dışında kalmıştır. Bu durum klasik ve donuk kurumsal formlara karşı duran yeni kurumsal formların belirmesine yol açmaktadır. yeni bilgi alanları hiyerarşik olmayan ağlarla hareket etmekte ve pek de bilinmemektedir.  gelişmekte olan ve küreselleşme sürecini de eş zamanlı yaşıyan toplumlarda ortaya çıkan bu yeni kurumsal formları bağlamsallaştırma aracı olan yöresel/verneküler hakkındaki sorular yanıtsız kalmaktadır.

Türkiye, ISVS7 nin (Uluslararası Yöresel Yerleşmeler Semineri) 15-17 Ekim 2014 tarihinde düzenlenmesi düşünülebilecek en uygun yerlerden biridir. Bu sorunsalların karmaşıklıklarının derinlemesine tartışılması için Türkiye'de laik ve moderne geçişte ulusun kurulmasında köklü geleneklerin rolü önemli olmuştur. Geleneksel Türk evi öncü modern Türk mimarlarından S. H. Eldem gibi Ağa Han ödüllü mimarların eserlerine yansımıştır. Yöresel gelenek diğer kamusal yapılara da uygulanarak ulusu temsil etmiştir. Avrupa modernizminin estetik örnekleri (canons) ve rasyonalist doktrinlerinin yanısıra köklü  gelenekler, Türkiye'de yeni ulusal kimliğin kurulmasında etkili olmuştur. Türkiye'nin Modernite projesi, birçok yönüden eleştirilmiş ve yeniden değerlendirilmiştir. ISVS7 bu kimliğin oluşumunda yöreselin rolünün sadece Türkiye'de değil benzer deneyimi olan pek çok ülkedeki durumun anlaşılmasında önemli olup bu konferansın zamanlı ve provakatif olduğuna inanılmaktadır.

Bu bağlamda, ISVS-7 Istanbul uluslararası konferansı ilgili bilim insanlarını ve uygulamacıları biraraya getirerek, küresel dalgaya rağmen bugün de geçmişteki ulusal ve kültürel kimlikleri oluştucu gücünü kotuyan yöresel ve yerel geleneklerin yerini, rolünü yeniden değerlendirmektir. Yöresel, yerel yerleşmeler konusunda çalışma uygulama yapanları, bu temaya odaklanarak inceledikleri yerleşmelere ilişkin sorular sormaya ve yanıtlar aramaya davet ediyoruz.

Konferans, yöresel yerleşmelerin tanım ve ilgili kavramlarının zaman içerisinde nasıl değiştiğini de sorgulamayı hedeflemektedir. Yöresel olanın hangi özelliklerinin yeniden üretildiği, yeniden keşfedildiği veya yeniden paketlendiği modern binalar aracılığıyla kimliği temsil etme sürecinde incelenecektir. Nasıl ve neden verneküler ulusal kimliklerin ayrıntılı incelenmesinde tüm dünyada kullanılagelmektedir? Bu pratiklerin özelde verneküler/yöresel yerleşmelere, genelde ise  mimarlığa yansıması nasıl olmaktadır?

Bu tür sorgulamanın yöreselin günümüzdeki yeri, bilgi ve kavrayışımızın ortaya çıkmasına, oluşmasına katkıda bulunacağı düşünülmekte ve küreselleşen bir dünyada yöreselin daha anlamlı bir biçimde tasarımcıları mimarları uygulamaları konusunda hazırlayacağı ümit edilmektedir.

Konferansın teması çevresel, davranışsal, sosyo-kültürel, ideolojik, felsefi ve kuramsal, hatta teknik ve ticari yönleriyle yöresel/verneküler mimariye açılım getirerek geleceğin yöresel mimari çalışmalarına öncülük edecektir.

Alt temalar:
• kuram, felsefe ve pratik: bilgi tabanı oluşturma
• ideoloji ve tahmin: geleceğin sorgulanması
• küreselleşme ve yerel kimlikler: küçük ölçekli ve köklü olan gelenekler
• politika: enformellik, 3.mekan, öteki, çatışma, dışlanma, direnme, çeşitlilik, çoğulculuk, cinsiyet sınıf ve etnik farklılıklar
• insani faktörler/davranışsal yön: kadınlar, çocuklar, yaşlılar, günlük yaşam
• anlamlar ve deneyimler: yer oluşturma, ev, yersizlik
• ticarileşme: tüketim, medya müdahalesi, turistikleşme, uyumlu olmayan politik kararlar
• çeşitli temsiller:yazında, filmlerde, görsel sanatlarda yöresel mimari
• çevresel sorunlar: kamusal alan ve mekan oluşturma, sokak sanatı,
• sosyo-kültürel sürdürülebilirlik: yöresel konut ve yerleşmenin kültürel ekolojisi
• teknoloji ve yeni malzeme: iklim, ekoloji, geri dönüşüm, kaynakların korunması

Takvim:
Bildiri özeti için son teslim tarihi: 7 Nisan 2014
Kabul edilen bildirilerin duyurulması: 5 Mayıs 2014
Bildiri tam metinlerinin teslimi için son gün: 7 Temmuz 2014
Kayıt başlangıcı: 15 Ağustos 2014
Kongre: 15-17 Ekim 2014


Ayrıntılı bilgi için
tıklayınız.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/7-uluslararasi-yoresel-yerlesmeler-semineri---isvs_119010.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!