Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Göründüğü Gibi
BÖLÜM SPONSORU

Heykelin Büyük Ustası İstanbul'da

"Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul'da"

yapi.com.tr
1

Sergiler

Heykelin Büyük Ustası İstanbul'da
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 13 Haziran 2006
BİTİŞ TARİHİ: 3 Eylül 2006
YER: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Sakıp Sabancı Cad. No: 22, Emirgan, İstanbul
DÜZENLEYEN: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) - Paris Rodin Müzesi - Fransız Kültür Merkezi
DİĞER BİLGİLER: T: (0212) 277 22 00 F: (0212) 229 49 14 E: muze@sabanciuniv.edu
+ Ajandama Ekle

br/> Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Fransız heykeltraş Auguste Rodin'in yapıtlarına ev sahipliği yapıyor. "Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul'da" başlıklı sergi, Paris'teki Rodin Müzesi'nin koleksiyonundan seçilen 203 eseri içeriyor. Sergide, ünlü sanatçının bronz, alçı, mermer heykelleri, arşiv fotoğrafları, antik heykel koleksiyonundan parçalar ve çok sayıda deseni yer alıyor.

Heykel sanatını bir dünya ustasının eserleri aracılığıyla geniş kitlelere tanıtmayı hedefleyen SSM'nin sergileyeceği 100'e yakın heykel arasında, sanatçının Düşünen Adam, Öpüşme, Calais Burjuvaları, Balzac ve Yürüyen Adam gibi başyapıtları da bulunuyor. Uzun yıllar üzerinde çalıştığı ancak tamamlayamadığı Cehennemin Kapısı kompozisyonundan türeyen 18 heykel ve çok sayıda parçalama-birleştirme çalışmasının yanı sıra, Rodin'in özel koleksiyonundan 20 antik heykel de sergide görülebiliyor.

Sergi için, Atlı Köşk'e adını veren ve 1952 yılından bu yana Boğaz'ı selamlayan bronz at heykeli, ilk kez yerini Victor Hugo'ya bıraktı. Ünlü şair, yazar ve düşünür Victor Hugo'nun Rodin tarafından yapılan bronz anıtı, 1.85 m boyunda 2.85 m genişliğinde.

Eserlerle birlikte sergilenen fotoğraf ve desenler, sanatçının gençlik dönemi eserlerinden en ünlü yapıtlarına kadar kat ettiği yolun izlenmesine olanak sağladığı gibi, sanatçının daha az tanınan çizer ve koleksiyoncu taraflarına da ışık tutuyor. Metinleri Samih Rıfat tarafından derlenen ve Türkçe-İngilizce olarak hazırlanan sergi kataloğunda, Rodin'in yaşamı ve sanat serüveni anlatılıyor. Sergi kapsamında konferanslar, galeri sohbetleri ve çocuklara yönelik zengin eğitim programlan da sunuluyor.

Akbank'ın sponsorluğunu üstlendiği sergi, Paris Rodin Müzesi ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Sergideki Eserler
Sergide, Paris'teki Rodin Müzesi'nin koleksiyonundan seçilen toplam 203 eser yer alıyor.

- 22 alçı, 2 mermer ve 79 bronz olmak üzere toplam 102 heykel
Düşünen Adam, Öpüşme, Calais Burjuvaları, Bal zaç, Yürüyen Adam ve Victor Hugo
Anıtı gibi başyapıtlar
Ünlü Cehennemin Kapısı kompozisyonundan türeyen heykeller
Rodin'in özel koleksiyonundan 19 antik heykel

- 23 fotoğraf ve 58 desen ,

Görme engellilerin dokunarak algılamaları amacıyla Rodin Müzesi'nden dokunma izni alınan 14 eserin etiketleri Braille Alfabesi'yle hazırlandı.

Rodin Hakkında
Paris'te 12 Kasım 1840 tarihinde doğan François-Auguste-Rene Rodin, La Petite Ecole (Küçük Okul) isimli Özel Desen ve Matematik Okulu'na girdiğinde heykeli keşfetti ve desen becerisini geliştirmeye başladı. 1864'te ilk atölyesini tuttu. Daha sonra, hayatı boyunca yanında olacak 20 yaşındaki Rose Beuret'yle tanıştı. 1871'de Belçika'da ilk kez yapıtlarını sergiledi. Gerçek boyutlu bir insan bedeni çalışması olan ve eseri tamamladıktan birkaç ay sonra Tunç Çağı adını verdiği bronz heykeline 1875'te başladı. 1882'de ise Adem, Havva ve Düşünen Adam adlı figürlerini yaptı.

Bir süre sonra sevgilisi, daha sonra da en büyük rakibi olacak Camille Claudel ile tanıştı. 1883'te Victor Hugo büstünü yaptı, iki yıl sonra Calais Belediyesi, Calais Burjuvaları anıtını ısmarladı. Ertesi sene Öpüşme''yi yaptı. 1888'de devlet, Uluslararası Sergi için Öpüşme'nin mermerini ısmarladı. 1889'da empresyonizmin öncülerinden Fransız ressam Claude Monet'yle birlikte sergi açtı.

1895'te Meudon'daki Villa des Brillants'ı satın alarak resim ve antik heykel koleksiyonunu oluşturmaya başladı. 1900'de, Uluslararası Sergi vesilesiyle Paris'teki Alma Meydanı'nda yer alan pavyonda, 1902'de ise Prag'da büyük sergi açtı. 1904'te alçıdan yapılmış büyük boy Düşünen Adam heykeli ilk kez Londra'daki International Society'de, bronz versiyonu ise Salon de Paris'de sergilendi. Düşünen Adam, 1906'da Pantheon'un önüne yerleştirildi. Fransa Ulusal Meclisi, arka arkaya yaptığı üç bağışla koleksiyonlarını devlete bırakan sanatçının anısına, Biron Konağı'nı Rodin Müzesi yapma karan aldı.

29 Ocak 1917'de Rodin ve Rose Beuret evlendi. Rose, 14 Şubat'ta yaşama veda etti. Aynı yıl, 17 Kasım'da ölen Rodin, Meudon'daki Villa des Brillants'ın bahçesine, Rose'un yanına gömüldü. Mezarlarının başında bir Düşünen Adam heykeli yer alıyor.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/heykelin-buyuk-ustasi-istanbulda_46411.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Çok güzel bir site tebrikler...:) YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!