Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Modern'de Bolywood Filmleriyle Aşk ve Müzik

İstanbul Modern'de Bolywood Filmleriyle Aşk ve Müzik

yapi.com.tr

Diğer




BAŞLANGIÇ TARİHİ: 8 Şubat 2008
BİTİŞ TARİHİ: 28 Şubat 2008
YER: İstanbul Modern Sinema
DÜZENLEYEN: İstanbul Modern
+ Ajandama Ekle

img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2008\etkinlikler\58922-1.jpg"align="left" hspace=5 vspace=5>İstanbul Hindistan Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen Hint Film Programı’nda Raj Kapoor’un yönettiği ve oynadığı ünlü Awara filminin yanı sıra çoğunluğu yeni yapım olan 11 film, 8-28 Şubat tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema’da gösterime sunulacak. Programda dört farklı bölüm yer alıyor: Bollywood Klasikleri, Bollywood’dan Yeniler, Shahrukh Khan: En Ünlü Aktör ve Bollywood’dan Ödüllü.

14 Şubat Sevgilliler Günü Özel Programı


İstanbul Modern Sinema, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü Awara ve Pardes adlı iki Hint filmiyle kutlayacak. 16:00’daki Pardes filminin ardından ve 20:00’deki Aware filminin gösterim öncesinde izleyicilere ücretsiz şarap ikramı olacak.

Fakir Raj ile zengin Rita’nın karmaşık öykülerine odaklanan Awara, yönetmen ve yapımcı Kapoor ile yazar Khwaja Ahmad Abbas’ın ünlü ekibinin ortak yapımı. Charlie Chaplin’den esinlenerek oluşturulan fakir, masum “küçük avare”nin müziklerini Shankar Jaikishan’ın ekibi gerçekleştirmiş, “Awara Hoon” şarkısı Rusya, Romanya, Türkiye ve Çin gibi ülkelerde de son derece popüler bir şarkı haline gelmişti.

Bollywood! Aşk ve Müzik
başlıklı programda Awara’nın yanı sıra efsanevi Bengalli oyuncu-yönetmen Sombhu Mitra’nın yönettiği, Raj Kapoor’un oynadığı, Bengal orta sınıf hayatına komik ve eleştirel gözle bakarak tek bir gecede geçen olayları aktaran Jagte Raho, doğuştan sağır ve kör olan bir kadının yaklaşık elli yıllık yaşamöyküsünü dile getiren Kara, kuraklık çeken bir grup kasabalının vergi vermemek amacıyla İngiliz yetkililere karşı kriket maçı yapmaları konu alan, bir dönemin müzikal draması Lagaan filmleri gösterilecek.

Programda Ortaçağ Avrupası’nın en önemli öykülerinden biri olan Tristan ve Isolde’nin bir tür uyarlaması olan Pardes, iki aşığın birbirine kavuşmak için verdiği mücadeleyi anlatan Parineeta, iki erkek arasında kalınca zor bir seçim yaparak sevdiğiyle evlenen ve sıkıntılar yaşayan Priya’nın öyküsünü anlatan Chalte Chalte isimli aşk konulu filmler yer alıyor. Biri cinayetle suçlanan öteki namuslu bir polis olan iki kardeşin öyküsünü aktaran Ganga Jamuna, polisiye bir film Khakee, çocuklarının bakmak istemediği bir çiftin öyküsünü anlatan Baghban, magazin muhabiri, hostes ve hırslı bir oyuncu adayının ilişkilerini yansıtan 3. Sayfa filmleri de programın diğer Bollywood örnekleri...



BOLLYWOOD KLASİKLER
İ

AVARE’NİN 57. YILI
AWARA


Film, fakir Raj (Raj Kapoor) ile zengin Rita’nın (Nargis) karmaşık hikâyelerine odaklanıyor. Kapoor’un fakir, masum “küçük avare”si Charlie Chaolin’den hareketle oluşturulmuş ve Kapoor’un Jagte Raho ve Shri 420 gibi filmlerinde geliştirerek sürdürdüğü bir karakterdir. Film, yönetmen ve yapımcı Kapoor ile yazar Khwaja Ahmad Abbas’ın ünlü ekibinin ortak yapımı olup, müzikleri de Shankar Jaikishan’ın ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir. Sözlerini Shailendra’nın yazdığı ve Mukesh tarafından seslendirilen "Awara Hoon” şarkısı Hindistan dışında Rusya, Romanya, Türkiye ve Çin gibi ülkelerde de son derece popüler bir şarkı haline gelmiştir.

Yönetmen / Director: Raj Kapoor
Oyuncular / Cast: Raj Kapoor, Nargis, Prithviraj Kapoor, Leela Chitnis
Hindistan / India, 1951
35 mm, Siyah-Beyaz / Black and white, 193’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

14 Şubat Perşembe 20:00
21 Şubat Perşembe 17:00
28 Şubat Perşembe 20:30

JAGTE RAHO

Tek bir gecede geçen olayları aktaran ve Bengal orta sınıf hayatına komik olduğu kadar da eleştirel bir gözle bakan Jagte Raho, Raj Kapoor tarafından özel olarak davet edilen, efsanevi Bengalli oyuncu-yönetmen Sombhu Mitra ve Amit Moitra tarafından yönetilmiş. Jagte Raho, 20. yüzyıl Hint tiyatrosunun en önemli figürlerinden biri olan Mitra’nın Subha Bibaha (1959) ile birlikte, yönettiği iki filmden biri.

Yönetmen / Director: Amit Mitra, Sombhu Mitra
Oyuncular / Cast: Raj Kapoor
Hindistan / India, 1956
35 mm, Siyah-Beyaz / Black and white, 149’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

15 Şubat Cuma 19:30
26 Şubat Salı 19:30

GANGA JAMUNA


Film, kanunun iki farklı tarafında yer alan iki kardeşin, Ganga (Dilip Kumar) ve Jamuna’nın (Nasir Khan) öyküsünü anlatıyor. Bir zamindar (Anwar Hussain) tarafından, işlemediği bir suç yüzünden cinayetle suçlanan Ganga, sevgilisi Dhanno (Vyjayantimala) ile birlikte dağlarda yaşayan bir suçluya dönüşür. Ganga’nın kazandığı parayla kentte eğitimini sürdüren Jamuna ise namuslu bir polis olmuştur. Yıllar sonra Ganga baba olduğunda kente geri dönmeye karar verir, fakat kanun namına kendisini vuran kardeşiyle yüzleşmek zorundadır. Silahlı çatışmada Dhanno da ölür.

Yönetmen / Director: Nitin Bose
Oyuncular / Cast: Dilip Kumar, Vyjayantimala, Nasir Khan, Anwar Hussain
Hindistan / India, 1961
35 mm, Renkli / Color, 173’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

10 Şubat Pazar 14:00
17 Şubat Pazar 14:00

BOLLYWOOD’DAN YENİLER
KHAKEE


Khakee, bir polis memuru olarak, terfi almayı hiç düşünmeksizin çok çalışan Anant Srivastava’nın (Amitabh Bachchan) öyküsüdür. O ve ekibi, Chandangarh’a giderek terörist Dr. Iqbal Ansari’yi (Atul Kulkarni) Mumbai mahkemesine getirmekle görevlendirilirler. Ekipte, polis teşkilatının kötü çocuğu olan müfettiş Shekhar (Akshay Kumar) ve ilk görevine çıkan çaylak yardımcısı Ashwin Gupte de (Tusshar Kapoor) yer almaktadır.

Yönetmen / Director: Rajkumar Santoshi
Oyuncular / Cast: Amitabh Bachchan, Akshay Kumar, Ajay Devgan, Aishwarya Rai, Tusshar Kapoor
Hindistan / India, 2004
35 mm, Renkli / Color, 193’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

12 Şubat Salı 19:30
19 Şubat Salı 19:30

BAGHBAN

Baghban, dört oğulları olan Raj Malhotra (Amitabh Bachchan) ve eşi Pooja’nın (Hema Malini) hikâyesini anlatıyor. Karı kocanın oğulları son derece başarılı olmuş ve bağımsızlıklarını ilan etmiş yetişkinler haline gelmişlerdir. Raj Malhotra emekli olmuştur ama hiçbir çocuğu anne babasına bakmayı istememektedir. Tuhaf bir şekilde içlerinden yalnızca evlatlık olan (Salman Khan’ın oynadığı) çocukları en iyi huylusudur. Salman, kız arkadaşını oynayan Mahima Chaudhry ile evlenecektir. Asıl soru, Raj and Pooja'nın çocuklarının, hatalarını anlayıp her şeye yeniden başlamak için geri dönüp dönmeyecekleridir.

Yönetmen / Director: Ravİ Chopra
Oyuncular / Cast: Amitabh Bachchan, Hema Malini, Salman Khan, Mahima Chaudhry, Aman Verma
Hindistan / India, 2003
35 mm, Renkli / Color, 179’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

13 Şubat Çarşamba 19:30
20 Şubat Çarşamba 19:30

BLACK

Kara, (çocukluğunu Ayesha Kapoor yetişkinliğini ise Rani Mukerji’nin canlandırdığı) Michelle McNally adlı doğuştan sağır ve kör olan bir kadının yaklaşık elli yıllık hayat öyküsünü dile getirmektedir. Çocukluğunda o da diğerleri gibi oyun oynamak ve yaramazlıklar yapmak istemekte ama kendisini ifade edememekte ve hayal kırıklığı karşısında şiddetli öfke nöbetleri geçirmektedir. Bir gün yaşamına, kör ve sağırlara eğitim veren öğretmen Debraj Sahai (Amitabh Bachchan) girer. Alkolik olduğu için bu eğitim konusunda şimdiye kadar istediği başarıyı elde edememiş biridir.

Yönetmen / Director: Sanjay Leela Bhansali
Oyuncular / Cast: Amitabh Bachchan, Rani Mukerji
Hindistan / India, 2005
35 mm, Renkli / Color, 122’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

16 Şubat Cumartesi 18:00
28 Şubat Perşembe 17:00

3. SAYFA / PAGE 3

Magazin muhabiri olan Madhavi gündelik bir küçük gazeteye sosyeteyle ilgili üçüncü sayfa haberleri yazmakta ve sürekli olarak bu dünyada yaşamaktadır. Konuşkan ama iyi kalpli hostes Pearl (Sandhya Mridul) ve hırslı bir oyuncu adayı olan Gayatri (Tara Sharma) ile aynı evde yaşamaktadır. Gayatri bir Bollywood yıldızı olan Rohit (Bikram Saluja) ile bir ilişki yaşamaya başlar, Pearl de hayatı kendisine kolaylaştıran zengin birini bulur.

Yönetmen / Director: Madhur Bhandarkar
Oyuncular / Cast: Konkona Sen Sharma, Atul Kulkarni, Sandhya Mridul, Tara Sharma, Boman Irani
Hindistan / India, 2005
35 mm, Renkli / Color, 139’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

10 Şubat Pazar 18:00
16 Şubat Cumartesi 14:00

PARINEETA


Çocukluk arkadaşı olan Shekhar ve Lolita, ergenlik çağlarında birbirlerine âşık olurlar. Ancak, bir dizi yanlış anlaşılma ve Shekhar’ın babasının kötücül oyunları yüzünden birbirlerinden ayrılmak zorunda kalırlar. Lolita’nın ailesine destek olan Girish’in ortaya çıkmasıyla işler daha da karışır. En sonunda, babasının hırsına karşı koymayı başaran Shekhar, Lolita’ya talip olur.

Yönetmen / Director: Pradeep Sarkar
Oyuncular / Cast: Saif Ali Khan, Sanjay Dutt, Vidya Balan, Raima Sen, Dia Mirza
Hindistan / India, 2005
35 mm, Renkli / Color, 130’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

9 Şubat Cumartesi 18:00
24 Şubat Pazar 14:00



SHAHRUKH KHAN: EN ÜNLÜ BOLLYWOOD AKTÖRÜ


PAHELI


Parsimonious Bhanwarlal, eşi ve çocukları Sunderlal ve Kishanlal ile birlikte Navalgarh, Rajasthan’da yaşayan bir Bania’dır (iş adamı). Sunderlal, Gajrobai ile evlidir ve bir çocukları vardır. Her yıl yapılan deve yarışında Sunderlal Thakur’a yenilir ve utancından bir daha geri dönmemek üzere evini terk eder. Evlilik çağına gelen Kishanlal da Lachchi ile evlenir. Ama evlendiği günün hemen ertesinde, iş dolayısıyla Jamnagar’a gitmek zorunda kalır ve ancak beş yıl sonra geri döner.

Yönetmen / Director: Amol Palekar
Oyuncular / Cast: Shahrukh Khan, Rani Mukerji
Hindistan / India, 2005
35 mm, Renkli / Color, 140’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

9 Şubat Cumartesi 14:00
22 Şubat Cuma 19:30

CHALTE CHALTE

Priya (Mukerji) bir moda tasarımcısıdır ve Raj da (Khan) küçük bir kamyon taşımacılığı şirketi sahibidir. Tesadüfen yolda karşılaşır, önce kavga edip sonra birbirlerine âşık olurlar. Ama nişanlı olan Priya’yı zor bir seçim beklemektedir, iki erkekten birini seçmek zorundadır. Sonunda aşk kazanır, ikisi evlenirler ve sıkıntılara karşı mücadele etmeye başlarlar. Bu zorlu süreçte sık sık kavga edip, ayrılıp tekrar bir araya geleceklerdir.

Yönetmen / Director: Aziz Mirza
Oyuncular / Cast: Shahrukh Khan, Rani Mukerji
Hindistan / India, 2003
35 mm, Renkli / Color, 167’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

23 Şubat Cumartesi 14:00
27 Şubat Çarşamba 19:30


PARDES

Film, ortaçağ Avrupası’nın en önemli hikâyelerinden biri olan Tristan ve Isolde’nin bir tür uyarlamasıdır. Filmin ana karakteri, Amerika’da yaşamakta olan ama anavatanı Hindistan’ı unutamayan Kishorilal (Puri)’dir. Memleketiyle derin bir ilişkisi vardır ve iyice Amerikalılaşmış oğluna Rajiv (Agnihotri), iyi bir gelin bulmak istemektedir. Arkadaşlarından birinin Suraj Dev (Nath) kızı olan Ganga’yı (Chaudhry) oğluna beğenir. Ganga ve Rajiv’in evlenmelerini istediğini dile getirir ve bu istek kabul edilir. Rajiv ile evlenmesini garanti altına alması için, manevi oğlu Arjun’u (Shah Rukh Khan) Ganga ile konuşmaya yollar. Daha sonra Rajiv de onlara katılır ve ikisi kaynaşmaya başlarlar.

Yönetmen / Director: Subhash ghai
Oyuncular / Cast: Shahrukh Khan, Amrish Puri, Mahima Chaudhry
Hindistan / India, 1997
35 mm, Renkli / Color, 189’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

14 Şubat Perşembe 16:00
21 Şubat Perşembe 20:30



BOLLYWOOD’DAN ÖDÜLLÜ


LAGAAN

Bir dönem müzikal drama olan Lagaan, kuraklık çeken bir grup kasabalının, vergi vermemek amacıyla ingiliz yetkililere karşı kriket maçı yapmalarını konu alıyor. Yönetmen Ashutosh Gowariker romantik ve epik bir hikayeyi erkeksi bir macera ile birleştirerek kıpır kıpır bir bileşim yaratıyor. Müzikal sahnelerin müthiş montajı, kamera haraketleri ve görülmeye değer koreagrafi filmin çok doğal bir parçası olarak aktarılıyor.

Yönetmen / Director: Ashutosh Gowariker
Oyuncular / Cast: Aamir Khan, Gracy Singh, Rachel Shelley
Hindistan / India, 2001
35 mm, Renkli / Color, 215’
Hintçe; Türkçe altyazılı / Hindi; Turkish subtitles

8 Şubat Cuma 19:30
23 Şubat 18:00

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/istanbul-modernde-bolywood-filmleriyle-ask-ve-muzik_58922.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!