Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Kayıtdışı 02

Kayıtdışı Etkinlikleri ve İmkanmekan Atölyesi

Kayıtdışı Etkinlikleri ve İmkanmekan Atölyesi

yapi.com.tr

Diğer




BAŞLANGIÇ TARİHİ: 4 Şubat 2008 13:00
BİTİŞ TARİHİ: 8 Şubat 2008 13:00
YER: Yıldız Teknik Üniversitesi
DÜZENLEYEN: kayıtdışı / imkanmekan
DİĞER BİLGİLER: www.kayitdisi.org
+ Ajandama Ekle

img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2008\etkinlikler\59163-1.jpg"align="left" hspace=5 vspace=5> imkanmekan, 04-09 Şubat tarihleri arasında YTÜ Mimarlık Fakültesinde gerçekleşecek enformel tasarım etkinliği Kayıtdışı01'de yersizlik kavramı üzerine bir çalışma gerçekleştirecek.

Havalimanları, yersizleşmenin belki de en fazla öne çıktığı kamusal mekanlar olmaları nedeniyle, atölyenin odak noktasını oluşturuyor. İşlevsel açıdan büyük ölçüde birbirinin tekrarı olan ancak aynı nedenle de bulunduğu yere referans vermekten uzaklaşan, çevresinden kopuk, tanımsız, aynı zamanda son derece önemli kısıtları olan, buna bağlı olarak da son derece tanımlı olan bu mekanlar, içinde bulunduğumuz dönemin en önemli yersizleşme örneklerinden birini teşkil ediyor.

Marcel Proust'un 20. yüzyılın başında tren istasyonları üzerine söyledikleri, bugün havaalanları için geçerli. Ona göre istasyon, şehrin bir parçası değildir, fakat şehre ait kimliğin özünü içerir. Hem bulunduğu kenti, hem de seyahat kavramını temsil eder, ancak ikisi de değildir. Havaalanında geçirilen zaman, kullanıcının bu mekanla ilişkisi, ayrılma, varış ve bekleme eylemleri arasında zaman hissinin kayboluşu ve zaman-mekan sıkışması, havaalanı deneyimine ilişkin önemli noktalar olarak karşımıza çıkar.

Gerçekleştirilecek olan çalışmada, katılımcıların bu durum ve kavramlar üzerine düşünce üretmeleri, bu mekanın potansiyellerini belirlemeleri ve buna ilişkin uygulanabilirliğin ön planda olduğu öneriler geliştirmeleri bekleniyor. Atölye süreci, tanışma, tartışma, proje üretimi, değerlendirme ve son düzenlemeler şeklinde yürüyecek ve tüm çalışma, grupların oluşturacağı A1 posterlerin sunumuyla sonuçlanacak.

Kayıtdışı01'in programı ise şöyle:

4 Şubat, Pazartesi

13.00: Katılımcılarla imkanmekan ekibinin tanışması ve programın anlatılması
14.00: Film gösterimi ¨TERMİNAL¨
15.30: Grupların yürütücülerle tanışması

5 Şubat, Salı

13.00: imkanmekan sunuşu
14.00: Kamusal mekan sunuşu
15.00:Katılımcılarla yürütücülerin konu üzerine tartışması
17.00: proje gelistirme
Ömer Kanıpak, Hüseyin Kahvecioğlu,Eylem Erdinç, Özge Kırımlıoğlu,
Boğaçhan Dündaralp,Hakan Tüzün Şengün

6 Şubat, Çarşamba

serbest gün / araştırma geliştirme günü

7 Şubat, Perşembe

13.00: grupların işlerinin projeksiyonla sunuşu ve değerlendirme

8 Şubat, Cuma

13.00 sergi acilisi

Kayıt yaptırmak için tıklayınız.


'imkanmekan' üzerine
imkanmekan, kente yönelik 'kamusal' tasarım pratiğinin gelişmesine katkıda bulunmak ve kentlerdeki yaşam kalitesini küçük ölçekli müdahalelerle arttırmak amaçlarıyla yola çıkıyor.

Bugün, kamusal mekanda karşılaştığımız ve genel olarak kent genelindeki kamusal mekanda kullanılmak üzere tasarlanmış öneri ve uygulamaların yere özgü olmayışları ve kalite kısıtlamalarına maruz kalmaları nedeniyle, kullanıcı ihtiyaçlarına cevap vermeyen ve daha da önemlisi ne tasarım ne de uygulama süreçleri tartışmaya açık olmayan ürünler ortaya çıkarıyor. imkanmekan, ‘kamu’nun ilgisini, kamusal mekana çekebilmek ve kullanıcı perspektifini mekana yansıtabilmek amacıyla alternatif tasarım ve uygulama süreçleri üretmeyi amaçlıyor.

Bugüne kadar kent genelinin yanısıra, Mayıs 2007'de gündemde halen önemli bir yer tutmakta olan Atatürk Kültür Merkezi ve ileride gerçekleştirilecek olan bölgesel atölye dizisinin ilki olan Salacak semti üzerine iki çalışma gerçekleştirildi ve tüm bu çalışmalarda küçük bütçeli ve noktasal müdahalelerle bölgesel ya da kentsel dönüşümlere nasıl önayak olunabileceği tartışıldı. Tüm çalışmalarda, katılımcıların çalışma mekanındaki sorunları mümkün olduğunca iyi bir biçimde tespit etmeleri, üzerinde tartışmanın yanısıra çeşitli öneriler oluşturmayı tercih ettikleri sorun ve/veya potansiyelleri net bir şekilde tanımlamaları ve sonuç önerilerinin uygulanabilirliği arandı.

imkanmekan'ın amacı, kamusal mekan için tasarım yapma pratiğinin gelişmesine katkıda bulunacak bir tartışma platformu oluşturmak ve çeşitli buluşmalarla gerçekleştirilen bu tartışmaları internet aracılığıyla daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamak olduğu kadar, katılımcılardan gelen önerilerin bir kısmının yerel aktörler ya da özel kurum ve kuruluşlarca verilecek çeşitli sponsorluklar bularak hayata geçirilmesini sağlamak.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/kayitdisi-etkinlikleri-ve-imkanmekan-atolyesi_59163.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!