Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Merih Akoğul'un Yeni Sergisi: "Sanki"

Merih Akoğul'dan "Sanki"

yapi.com.tr

Sergiler

Merih Akoğul'un Yeni Sergisi: "Sanki"
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 20 Eylül 2007
BİTİŞ TARİHİ: 3 Kasım 2007
YER: İstanbul Fotoğraf Merkezi, Leica Galeri
DÜZENLEYEN: İstanbul Fotoğraf Merkezi
DİĞER BİLGİLER: Tarlabaşı Bulvarı No. 272 Beyoğlu – 80070 – İSTANBUL Telefon : (0212) 238 11 60 Faks : (0212) 238 83 71 www.istanbulfotografmerkezi.com
+ Ajandama Ekle

br/>





















Tam otuz yıldır, amatör fotoğrafçılıktan fotoğraf sanatına giden yolda, yalnızca sergiler açmakla yetinmeyip, birçok öğrenciyi yetiştiren ve aynı zamanda da fotoğraf kuramı üzerine çalışmalar yapan Merih Akoğul, Türk fotoğrafının önemli kimliklerinden biri olarak yeni bir çalışmaya daha imza atıyor.

2000’li yıllarda çekilmiş; sergilerde görülmemiş ve hiçbir kitaba girmemiş 35 adet “bağımsız” siyah beyaz fotoğraflarından oluşan “Sanki” başlıklı sergisiyle Merih Akoğul, müdahalesiz “doğrudan fotoğraf” yaklaşımıyla saptadığı fotoğrafları izleyicileriyle paylaşıyor.

Nesneler, mekânlar ve insanlar arasındaki ilişkiyi, kendine özgü bakış açısıyla yeniden yorumlayan Merih Akoğul, Türkiye’nin farklı köşelerinde tanık olduğu görüntüleri, anların kendine has estetiğiyle siyah beyaz fotoğraflar üzerinden bir kez daha birleştiriyor.

‘Sanki’ sergisinde zaman, yeni bir sığınak daha buluyor kendine.


Belleğin yerini alan fotoğraflar

“Sanki küçük bir çocuğum, boynumda basit bir makine ile büyük fotoğrafların hayalini kuruyorum.

Sanki her şeyi unutmuş da fotoğraflara bakarken hatırlamışım.

Sanki zamanı tam tutacakken elimden kaçırmışım.

Sanki bu dünyayı erkenden bırakıp gitmiş ustalarım ve hocalarım hâlâ yanımdalar.

Sanki; dünyadaki her şey bir fotoğrafa girmek için var.”


Zaman su gibi akıp geçiyor. Omzuma makineyi asalı tam otuz yıl geçmiş. Ortaokulda uçakların iniş-kalkışlarını ve gün batımlarını çekerek başladığım fotoğrafçılık serüvenimin, zaman içinde anları saptamayı temel alan bir yaşam biçimine dönüştüğünü gördüm.

80’li yılların hemen başında fotoğraf eğitimi alan bir öğrenciyken, son on iki yıldır sayıları yüzleri geçen öğrencilerimin karşısına bir eğitmen olarak çıkmayı yeğledim.

Hayretle gördüm ki, tüm fotoğraflar, anneleri zaman olan farklı babaların çocuklarıydı. İşte bu yüzden tüm fotoğraflar birbirlerine benzerlerken, bir o kadar da birbirlerinden ayrılıyorlardı. Ayrıntılar, bütünün doğasını -dikkatli bir bakışın sonucunda- belirliyordu. Yeryüzünde herkesin kendine ait fotoğrafının bir yerlerde gizli olduğuna inandığımdan, kendi serüvenimin büyük bir kısmı bana ait görüntüleri aramakla geçti.

Kalan zamanımı da, o görüntüler karşıma çıktığında, fotoğraflara nasıl dönüştüreceğime ayırdım. Ruhumu anların hamağına bıraktım ve kucağımda binlerce fotoğrafla uyandım.


Merih Akoğul



Özgeçmiş

1963 yılında İstanbul’da doğdu. M.S.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nı (Lisans) 1985, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Ana Sanat Dalı'nı da (Yüksek Lisans) 2001yılında bitirdi. “Grup 9” Fotoğraf Grubu’nu kurdu. Birçok dia gösterisi gerçekleştirdi, yurtiçinde ve yurtdışında (Avusturya, Bulgaristan, Güney Afrika, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri) çeşitli sergilerde fotoğrafları yer aldı. Fotoğraf Sanatı ve kuramı konularında birçok çalışma yaptı. Seminer, sempozyum ve açıkoturumlara katıldı, bildiriler sundu, paneller yönetti, seçici kurullarda yer aldı.

Reklam sektöründe tanıtım fotoğrafçısı ve yazar olarak çalıştı. Çeşitli özel kurumlarda eğitmenlik, özel radyolarda kültür ve sanat programları, televizyon programlarında sanat danışmanlığı yaptı. Fotoğrafları; fotoğraf kuramı, plastik sanatlar ve müzik üzerine yazıları ve eleştirileri birçok gazete ve dergide yayımlandı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Akoğul, Bahçeşehir Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Eyüboğlu Koleji’nde de dersler vermektedir.

Merih Akoğul 2003 yılının yaz döneminde Avusturya Başkanlık Sanat Dairesi tarafından verilen bursla çalışmalarını Viyana’da sürdürdü.

1992 yılında “Son Dokunuş”, 1995 yılında “Kuğunun Ölümü” isimlerini taşıyan iki şiir kitabı; 1999’da Klasikler, 2001 yılında “Bronz Askerler” ve “Klasikler
eo-Klasikler”, 2002 yılında “Başarmak", 2004'te "Geçen Yaz Viyana'da", 2005’te “Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi 22 / Merih Akoğul” ve “Bit-ki” fotoğraf albümleri, yine aynı yıl denemelerinden oluşan “İkizim Söyledi Ben Yazdım” ve “Saklı Günlükler” (çocuk edebiyatı) kitapları okuyucularıyla buluştu. 2006 yılında ise Siyah Beyaz Afyonkrahisar fotoğraf albümü yayımlandı


Kişisel Sergiler
1998 "Dönüşümler", Art Shop, İzmir
"Filim", İMKB Sanat Galerisi, İstanbul
1999 "Bronz Askerler", Fotoğrafevi, İstanbul
2001 Bronz Askerler “Bu Sefer”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul
“Klasikler
eo-klasikler”, Fotoğrafevi, İstanbul
“Aşkküre”, Bedri Rahmi Eyüboğlu Sanat Galerisi, İstanbul
2002 “Başarmak”, Fotoğrafevi, İstanbul
2003 “Güzergah: Edebiyat”, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, İstanbul
“İki Dünya Arasında” (Proje Koordinatörü), İstanbul Fotoğraf Merkezi,
İstanbul
2004 “Otuz Kuş”, PG Art Gallery, İstanbul
“Geçen Yaz Viyana’da”, Fotoğrafevi, İstanbul
2005 “Son İki”, Kadir Has Üniversitesi Sanat Galerisi
Geçen Yaz Viyana’da “Remix”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul
“Bit-ki”, PG Art Gallery, İstanbul
“Yolda”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul
2006 “Geçen Yaz Viyana’da”, Palais Porcia Kunst Raum, Viyana
“Siyah Beyaz Afyonkarahisar”, Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu
Sanat Galerisi, Afyon
“Avusturya 2006”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul


.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/merih-akogulun-yeni-sergisi-sanki_56218.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!