Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Göründüğü Gibi
BÖLÜM SPONSORU

‘Mona Lisa Sektörü’ Bir Gün Duracak

Paris'teki Louvre Müzesi’ne 4 Nisan’da gelecek ziyaretçiler, dünyanın en ünlü tablosu olarak kabul edilen ‘Mona Lisa’yı göremeyecekler.

Hürriyet
1

Sergiler

‘Mona Lisa Sektörü’ Bir Gün Duracak
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 28 Mart 2005 10:22
BİTİŞ TARİHİ: 28 Mart 2005 10:22
+ Ajandama Ekle

aris'teki Louvre Müzesi’ne 4 Nisan’da gelecek ziyaretçiler, dünyanın en ünlü tablosu olarak kabul edilen ‘Mona Lisa’yı göremeyecekler. En son 1974’te Japonya’da sergilenmek üzere müzeden ayrılan ve 30 yılı aşkın süredir kesintisiz olarak ziyaretçilerini ağırlayan Leonardo da Vinci’nin ünlü eseri, restore edilen odasına taşınacağından sergilenemeyecek.

Mona Lisa’nın yaklaşık 4 yıl süren bir restorasyonun ardından döneceği odasında, daha iyi bir aydınlatma ve kalabalık ziyaretçi gruplarından olumsuz etkilenmesini önleyecek daha iyi korunma önlemlerine kavuşacağını vurgulanıyor.

MONA LISA SEKTÖRÜ:
Ancak Fransız yetkiler, Mona Lisa’nın ‘tatil günüyle’ ilgili yaklaşık 6 bin seyahat acentesini bilgilendirirken, tablonun adeta bir sanayi haline gelmesinden dolayı, turistlere kapalı kalacağı günle ilgili endişe duyuyorlar. Çünkü Mona Lisa’nın gülümsemesini görebilmek için saatte 1.500, yılda ise 6 milyon kişi Louvre’un yolunu tutuyor ve adam başı 8 Euro’luk ücret ödüyor. Müzenin hediyelik eşya standlarında, Mona Lisa’yla ilgili yıllık 330 bin parça ürün satılıyor. Müzede her yıl 200 bin Mona Lisa kartpostalı, 20 bin Mona Lisa takvimi ve 10 bin Mona Lisa puzzle’ı alıcı buluyor. Tablonun günümüzün en önemli pop ikonlarından biri olduğunu belirten müze yetkilileri, Mona Lisa’nın ortalama haftada 1 hayran mektubu da aldığını bildiriyorlar.

KİTAP ÜNÜNE ÜN KATTI:
Louvre Müzesi’nin dışına çıkarılması yasaklanan tablo, son olarak Dan Brown’ın tüm dünyada 44 ayrı dile çevrilen ve en çok satan kitaplar listesinin ilk sırasında yeralan ‘Da Vinci Şifresi’ adlı romanıyla daha da popüler oldu. Türkiye’de de kitapseverlerin ilgiyle karşıladığı romanda, Harvard Üniversitesi Simge-Bilim Profesörü Robert Langdon’un Paris’te iş gezisindeyken, Louvre’un yaşlı müdürünün ölümü üzerine yetenekli Fransız kriptoloji uzmanı Sophie Neveu ile cesedin etrafındaki izleri takip etmesi ve ipuçlarının kendisini Da Vinci’nin tablosuna götürmesi konu ediliyor. Romanda, Da Vinci’nin büyük sırrı herkesin görebileceği bir yere, ünlü eseri Mona Lisa tablosunun içine gizlediği anlatılıyor. Bu nedenle kitabı okuyan turistlerin Louvre Müzesi’ni gezerken Mona Lisa’da bazı şeyleri keşfetme adına daha çok zaman harcadıkları vurgulanıyor.

MONA LISA KİM?:
Rönesans sanatının en önemli isimlerinden Leonardo Da Vinci’nin 1503 ile 1506 yılları arasında yaptığı Mona Lisa, zamanla dünyanın en çok tanınan tablosu oldu. Tarihçilerin son bulguları ise, tabloda gülümseyen kadının, Floransalı tüccar Francesco del Giocondo’nun üçüncü eşi Lisa Gerardini olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre Da Vinci’nin de tabloyu Lisa’nın tüccar eşinin isteği üzerine yaptığı, ancak daha sonra kendisine teslim etmeyip 1516’da Fransa’ya getirdiği iddia ediliyor. 1798’de bugünkü adresi olan Louvre Müzesi’ne gelen tablo, 1800’den itibaren 4 yıl boyunca Napolyon’un yatak odası duvarını da süslemiş.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/mona-lisa-sektoru-bir-gun-duracak_24809.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • çünkü mona lisa'ya da vinci aşıktı. mona lisa evli, ikinci çocuğuna hamile iken yaptı bu resmi da vinci. mona lisa ise çocuğa mı yoksa aşık olana mı sevgisini göstermek istediği için ne gülebildi ne de üzüldü, onun için hepsini birden gösterdi. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!