Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Türkiye’de Eğitim Sistemi İçinde Sürdürülebilirlik"

Bu sene sürdürülebilirlik üst-temasıyla yürütülen Yunus Aran Birlikteliği etkinlikleri çerçevesinde Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Türkiye’deki Eğitim Sistemi İçerisinde Sürdürülebilirlik ve Anayasal Düzenin Sürdürülebilirliği konularını tartışmaya açıyor.

yapi.com.tr

GÜNCELLENDİ!

"Türkiye’de Eğitim Sistemi İçinde Sürdürülebilirlik"
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 26 Mart 2014 14:30
YER: MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu, Fındıklı
ŞEHİR: İstanbul
DÜZENLEYEN:

Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle

+ Ajandama Ekle

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), Mimarlık Bölümü 1999 mezunu mimar Yunus Aran’ın anısını yaşatmak, mimarlık fakültesi öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak amacıyla 2001 yılından bu yana Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Yunus Aran Konferansları’nın 51. konuğu, Prof. Dr. Erdoğan Teziç olacak.

Teziç'in "Türkiye’de Eğitim Sistemi İçinde Sürdürülebilirlik” başlıklı konuşması, 26 Mart 2014 Çarşamba günü saat 14:30'da MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda izlenebilir.

Konuşma Özeti:

I. Türkiye’deki Eğitim Sistemi İçerisinde Sürdürülebilirlik

Eğitim / Öğretim bütün ülkelerin gündeminde yer alan konuların başında gelir. Aslında bu konu bir devlet politikası olma özelliğini taşımaktadır. Millet tanımında olduğu gibi, geçmiş, günümüz ve gelecek kuşakları da kucaklayan bir içeriği var.

Eğitim / Öğretim okul öncesinden başlayarak ömür boyu devam eden bir süreç. Bu kavramlar özdeş değil ama, çoğu kez birlikte kullanılıyorlar. Eğer, “bozulamaz”, “tefrik edilemez” bir birliktelikten söz edilecekse, bundan isabetli bir “birliktelik” ve giderek “süreklilik” tasavvur edilemez. Çünki öğrencileri akli (rasyonel) temelde nesnel bilgilerle donatma yanında, hayal gücünün ve duygusal dünyasının da zenginleştirilmesi, eğitim ve öğretimin temel işlevidir.

II. Anayasal Düzenin Sürdürülebilirliği

Sürdürülebilirlik, anayasal düzenin kesintiye uğramaksızın devamlılığını sağlayabilme karşılığı olarak kullanılabilecek bir sözcük. Tabii konu anayasal düzen olunca, güçlüklerle, engellerle karşılaşılarak da olsa, hukusal düzenin varlığını koruyabilme endişesini de ifade ediyor bu kavram. 18. yüzyıldan itibaren, anayasalar bir tür toplum sözleşmesi olarak algılanmıştır. Onun için anayasal düzenin devamının sağlanması, bu sözleşmeye sadık kalmayı ön plana çıkarıyor. Bu husus hukukla siyasetin kesiştiği bir alanı ifade ediyor.

 

Prof. Dr. Erdoğan Teziç kimdir?

İstanbul Fatih’de 1936 yılında doğan Erdoğan Teziç, 1955 yılında Galatasaray Lisesi’nden, 1959 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doktorasını yapan Teziç, daha sonra mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Dr. Asistan olarak göreve başladı. Teziç, 1970 yılında vatani görevini yaparken doçent oldu (1971 yılında vatani görevi sonrası, 12 Mart sürecinde, dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Terzioğlu, Hukuk Fakültesi’nin olumlu görüşüne rağmen, Teziç’in üniversiteye dönmesini onaylamadı. Teziç, ancak Temmuz 1974’de, Danıştay kararı ile üniversitedeki görevine dönebildi). 1980 yılında Anayasa Hukuku profesörü olan Teziç, uzun bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı.

Galatasaray Lisesi Müdürlüğü (1992-2000), Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulunan Prof. Dr. Teziç, 1993-2000 yılları arasında da TBMM Başkanlığı hukuk danışmanlığını yürüttü.

2000 yılında Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü görevine atandı. Paris I Panthéon Sorbonne Üniversitesi ile Rennes I Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olan Teziç’ e Fransa Cumhurbaşkanı tarafından 1999 yılında “Officier de L’ordre National du Mérite” ve 2004 yılında da “Commandeur de la Légion d’Honneur” Liyakat Nişanı verilmiştir. Ancak bu Nişanı, 2006 yılında sözde Ermeni soykırımındaki tutumu nedeniyle Fransa’ya iade etmiştir. Ayrıca Teziç’e, 2004 yılında Paris I Panthéon Sorbonne Üniversitesi tarafından akademik çalışmalarından ve Fransız dili ile de öğretim yapan Galatasaray Üniversitesi’nin gelişmesine yaptığı önemli katkılardan dolayı fahri doktora (Docteur Honoris Causa) unvanı verildi. Teziç, Paris I Üniversitesi’nin nadir olarak verdiği bu unvanı alan ilk Türk oldu.

2003 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na atanan Teziç, görev süresinin dolmasıyla 2007 yılının Aralık ayında görevden ayrılmıştır.

2005 yılında Bulgaristan Varna Üniversitesi tarafından da Teziç’e fahri profesör unvanı verildi.

Anayasa Hukuku, Türk Parlamento Hukukunun Kaynakları ve Ilgili Anayasa Mahkemesi Kararları, Siyasi Partiler, Türkiye’de 1961 Anayasasına Göre Kanun Kavramı ve Seçim Sistemleri yayınladığı kitaplarından bazılarıdır.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/turkiyede-egitim-sistemi-icinde-surdurulebilirlik_117804.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!