Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Göründüğü Gibi
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Bir Ortaçağ Kentinde Modern...

UIA 2005 İstanbul Kongresi’nden 2008 Torino Kongresi’ne Bakışlar: “Söylemden Eyleme Mimarlık” Sergisi

23. UIA Dünya Mimarlık Kongresi’ne ve kongreden hemen sonra düzenlenecek olan UIA Genel Kurulu’na kurumsal bir delegasyonla katılan Mimarlar Odası, kongre kapsamında ” İstanbul 2005 - Torino 2008 Sürecine Eleştirel Bir Bakış: Söylemden Eyleme Mimarlık” başlıklı bir sergi düzenliyor.

yapi.com.tr

Sergiler

UIA 2005 İstanbul Kongresi’nden 2008 Torino Kongresi’ne Bakışlar: “Söylemden Eyleme Mimarlık” Sergisi
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 30 Haziran 2008
BİTİŞ TARİHİ: 2 Temmuz 2008
YER: İtalya
DÜZENLEYEN: TMMOB Mimarlar Odası
+ Ajandama Ekle

23. UIA Dünya Mimarlık Kongresi’ne ve kongreden hemen sonra düzenlenecek olan UIA Genel Kurulu’na kurumsal bir delegasyonla katılan Mimarlar Odası, kongre kapsamında ” İstanbul 2005 - Torino 2008 Sürecine Eleştirel Bir Bakış: Söylemden Eyleme Mimarlık” başlıklı bir sergi düzenliyor.

Sergi, büyük kentlerde kolaylıkla izlenebilen, küresel kentsel yatırımlarla birlikte ulusal ve uluslararası düzlemde mimarlıkta söylemle eylemin çelişkisine odaklanıyor. Kentsel mekâna farklı alanlarda (koruma, dönüşüm, metropolleşme kalitesi gibi) yansıyan süreç, mimarlığın güncel bir sorunu olarak irdeleniyor. Sergide, XXII. Dünya Mimarlık Kongresi’ne ev sahipliği yapan İstanbul, Süleymaniye Mahallesi, Zeyrek Mahallesi, Sulukule, Tarlabaşı, Haliç Tersaneleri (Tersane-i Amire), Kongre Vadisi, Üsküdar, Yenikapı Metro İstasyonu, Galata Port, Haydarpaşa Port ve Ataşehir TOKİ uygulamaları üzerinden tartışılıyor.


İstanbul Kongre Sonuç Bildirgesi’nde vurgulanan değerlerin ve getirilen önerilerin üç yıllık zaman aralığında kentsel mekâna yansıma sürecine eleştirel bir bakış ortaya konuyor. Sergi metninde şu sözlere yer veriliyor:

”Küresel kentsel yatırımlarla birlikte ulusal ve uluslararası düzlemde mimarlıkta söylemle eylemin çelişkisi büyük kentlerde kolaylıkla izlenebilir olmuştur. Bir taraftan kent mekanının çoğulcu, demokratik, eşitlikçi kalitelerinin bilgi toplumunun araçlarıyla desteklenmesi tartışılırken, diğer taraftan kentsel mekan küresel pazarın bir sunum nesnesine dönüşmektedir. Uzun erimde süreç, kavramsal bir kargaşaya, kültürel ve tarihi değerlerin erozyonuna kadar uzanmaktadır. Küreselleşme sürecinin sorunsallaştırdığı “yerellik”, “özgünlük”, “sürdürülebilirlik” temalarına ve bunlar üzerindeki çok sayıdaki bilimsel çalışma ve araştırmaya karşın, uygulama alanında mimarlık farklı bir söylemin yansıma alanına dönüşmüştür. Rant baskısı ve sermayeci politikalar, mimari ve kentsel tasarım alanında kamu düşüncesini, toplumsal bağlamı ve çevrenin çok boyutlu analizini giderek silikleştirmektedir. Kentsel mekana farklı alanlarda (koruma, dönüşüm, metropolleşme kalitesi gibi) yansıyan süreç, mimarlığın güncel bir sorunu olarak irdelenmelidir. Sergide, XXII. Dünya Mimarlık Kongresine ev sahipliği yapan İstanbul kentinden bu bağlamda örnekler tartışılmaktadır. Amaçlanan, İstanbul Kongre Sonuç Bildirgesi’nde vurgulanan değerlerin ve getirilen önerilerin 3 yıllık zaman aralığında kentsel mekâna yansıma sürecine eleştirel bir bakıştır. “

Kongre Hakkında
Kongre programı süresince “Kültür”, “Demokrasi” ve “Umut” başlıkları altında gerçekleştirilecek oturumlarda mimarlığın toplumsal sorumluluğu, tarihsel süreçlerde kazandığı değerler ve gelecek perspektifi, toplumun yapılı çevrenin oluşumuna katılımı gibi konularda sunuşlar ve tartışmalar yapılacak. Ayrıca pekçok sergi ve etkinlik de izlenebilecek. Kongre’ye katılan Mimarlar Odası üyeleri, katılımlarını belgeledikleri takdirde, SMGM tarafından 12 kredi ile değerlendirilecekler.

Genel Kurul Hakkında
Kongrenin ardından 4-7 Temmuz 2008 tarihleri arasında düzenlenecek UIA Genel Kurulu’nda ise UIA’nın yeni döneminde görev alacak yöneticilerin belirleneceği seçimler yapılacak, bunun yanısıra son üç yıllık dönemde gündemde olan mesleğe ilişkin çeşitli konularda değerlendirmeler yapılarak kararlar alınacak. 1990-96 ve 2002-08 yılları arasında UIA Konseyi’nde II. Bölge üyeleri arasında yer alan Mimarlar Odası, yeni dönemde de bu görevi sürdürmeye aday oldu.

İlişkili Haberler:
Bir Ortaçağ Kentinde Modern Mimarlığı 'Aktarmak': UIA 2008 Torino

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/uia-2005-istanbul-kongresinden-2008-torino-kongresine-bakislar-soylemden-eyleme-mimarlik-sergisi_62369.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!