Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Göründüğü Gibi
BÖLÜM SPONSORU

Usta Heykeltraş Şadi Çalık Kibele’de

Türkiye´de çağdaş heykelin öncülerinden olan usta heykeltraş Prof. Şadi Çalık’ın retrospektif sergisi 26 Şubat 2005’e kadar İş Sanat Kibele Galeri’

NTV-MSNBC

Sergiler

Usta Heykeltraş Şadi Çalık Kibele’de
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 25 Aralık 2004
BİTİŞ TARİHİ: 26 Şubat 2005 11:37
+ Ajandama Ekle

b>Türkiye´de çağdaş heykelin öncülerinden olan usta heykeltraş Prof. Şadi Çalık’ın retrospektif sergisi 26 Şubat 2005’e kadar İş Sanat Kibele Galeri’de gezilebilir.

Türkiye´de çağdaş heykelin öncüsü, ‘yaşamın özü’ dediği ‘neşe’siyle tanınan ve sevilen, her zaman merak etmeyi ve öğrenmeyi sevmiş ve bunu yetiştirdigi birçok öğrencisine aşılamak istemiş usta heykeltraş Prof. Şadi Çalık’ın retrospektif sergisi 26 Şubat 2005’e kadar İş Sanat Kibele Galeri’de.


Galatasaray 50. Yıl Anıtı

Kibele Sanat Galerisi, sanatseverleri çağdaş Türk heykelinin en önemli heykeltraşlarından Şadi Çalık’ın dev bir sergisiyle buluşturdu. Sanatçının heykellerinin yanı sıra, resimleri, defterleri ve yüzlerce desenini, ilk kez kapsamlı biçimde sunacak olan sergi, Şadi Çalık’ın sanat dilini anlamak yönünde, günümüz sanat izleyicisine önemli bir fırsat sunuyor.

Zamanı aşan ve sezgileriyle gören bir sanatçı:
25 Aralık 2004 - 26 Şubat 2005 tarihleri arasında izlenebilecek Şadi Çalık retrospektifi, sanatçının yapıtlarını tüm çeşitliliği ve çok boyutluluğu ile sunuyor. Sergiyi hazırlayan, sanatçının kızı, mimar Siren Çalık, sanatçının modern ve klasik sanat öğelerini içiçe, yan yana kullandığı yapıtlarını gösterirken, sanatçının heykelde aradıklarını, yapmak istediklerini ve yaşadığı ortamda yapabildiklerini genç kuşaklara ve sanat izleyicisine sunmayı hedefliyor.

Sergide Şadi Çalık’ın heykellerinin yanı sıra, gerçekleştirdiği anıt ve rölyefleri gösteren fotograf panoları ile sanatçının tuval ve desenleri de yer almakta.
Şadi Çalık’ın heykellerinin ve çeşitli yerlerdeki anıt ya da rölyeflerinin korunması, yenilenmesi ve bazı heykellerinin büyütülerek sergilenmesi için Siren Çalık tarafından yıllara yayılan bir çalışma yapılmış. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ise sergiyle eş zamanlı olarak, yine Siren Çalık´ın hazırladığı, Prof. Şadi Çalık’ın yaşam ve sanatına ışık tutan kapsamlı bir kitabı sunuyor.

ŞADİ ÇALIK KİTABI
Şadi Çalık kitabı, Siren Çalık’ın kaleme aldığı biyografinin ve sanatçının heykellerini anlatan yazının yanı sıra, sanatçının bulunan ve belgelenen tüm eserlerinin de bir dökümünü sunuyor. Kibele Sanat Galerisi’nde sergi süresince, Şadi Çalık’ın yaşam ve sanatını konu alan belgesel yapımlar izlenebilecek.
Şadi Çalık’ın yapıtlarını biraraya getirdiği sergi için “Ancak tüm eserlerini gözönünde tutarsak sanatçının sanatsal uğraşının tüm olgunluğunu ve yaşadığı zamanın ve ortamın çelişkilerini kavrayabiliriz” diyen Siren Çalık, bu serginin heykel sanatının toplumdaki yerini irdelemek ve Şadi Çalık yapıtlarının Türk ve Avrupa sanatı içindeki yerini araştırmak ve tartışmak isteyenler için önemli bir fırsat sunacağını sözlerine ekliyor.


“Biçim sanatları bütündür...”

1917 yılında Girit’te doğan ve 1949 yılında D.G.S.A. Heykel Bölümü’nde sanat eğitimini tamamlayan Şadi Çalık, Rudolf Belling’in öğrencisi oldu.
Mezuniyetin ardından 1950 yılında kendi imkanlariyla Paris’e giden Çalık’ın yapıtları arasında İlhan Koman ve Zühtü Müridoğlu ekibi ile gerçekleştirdiği Anıtkabir rölyefleri, İzmir Fuarı´nda havuz başında “Yatan Kadın” heykeli, Sanayi Odaları Pavyonu için soyut kompozisyonlar, Ankara Sıhhiye Meydanı’nda 1955´de yapılan Etibank Genel Müdürlüğü binasının cephesi için tasarladığı Türkiye´deki ilk soyut rölyef, Yahya Kemal Beyatlı’nın mezarı, Giresun Adliye binasının cephesindeki Adalet Sembolü heykeli, İstanbul Ticaret Odası rölyefleri ve Türkiye’nin dört yanındaki Atatürk anıtları ve büstleri yer alıyor.

ŞADİ ÇALIK’IN ŞAH YAPITLARI
Şadi Çalık´ın en önemli ve Türk heykel sanatında dönüm noktası olarak değerlendirilen heykelleri ise, 1957´de yaptığı MİNİMUM, 1966´da gerçekleştirdiği, Türkiye´de ilk çağdaş anıt-heykel olan ODTÜ Atatürk Anıtı, 1968´de yine ODTÜ´de Üçlü Anfi için yaptığı ilk paslanmaz çelik “Soyut Heykel” ve Galatasaray´da İstanbulluların yakından tanıdığı 50.Yıl Anıtı’dır.

ŞADİ ÇALIK ‘YILIN SANATÇISI’
Milliyet Sanat Dergisi tarafından 1979 yılında “Yılın Sanatçısı” seçilen Çalık, kendisi ile yapılan röportajda, heykeli biçim sanatları içinde bir üç boyutlu bir alan olarak gördüğünü, biçim sanatları içinde özde bir ayrım söz konusu olmadığını belirtiyor ve biçim sanatlarının da diğer sanat alanlarında olduğu gibi insanlarla “iletişim” kurmak için bir araç olduğunu söylüyordu.
Çalık, günümüz dünyasında sanat üzerine yaptığı kısa değerlendirmeden sonra kendi sanat anlayışını şöyle ifade ediyordu: “Sanatçı bir akımın etkisinde çalışmaz, bir akım yaratmaya çalışır. Günümüz dünyasında metafizik etkilerle sanat yapılmıştır fakat bizim anladığımız sanat metafizik değil, fizik sanat, rasyonel sanattır, yani gereçlerin olanaklarını zorlayarak, deneyerek yapılan sanattır”.
1971 yılında D.G.S.A. profesörü olan Şadi Çalık, 1979’da geçirdiği kalp krizi sonucu, 62 yaşında hayattan ayrıldı.


Şadi Çalık Sergisi - Künye
Organizasyon: Türkiye İş Bankası Kibele Sanat Galerisi
Sergi tasarımı: Siren Çalık, Erkal Yavi
Kaybolmuş heykellerin
röprodüksiyonu: Prof. Ferit Özşen
Heykellerin büyütülmesi: Siren Çalık Hasan ve Ozan Çamlıtepe ile
Fotoğraflar: Adil Arıkan, Erdal Aksoy, Ozan Sağdıç, Ara Güler, İnal Göral, UN photolib, Siren Çalık
Filmler:
Heykel nasıl yapılır? Sami Şekeroğlu 1971
Şadi Çalık Aramızda, 8 mm, Gül Şengezer Emre1974
Şadi Çalık, TRT Arşivi 1975
Şadi Çalık, 8 mm, öğrenci çalışması,
(Devrim Erbil Arşivinden hediye, 1978)

Sergi Pazar, Pazartesi ve resmi tatiller dışında haftanın her günü 10:00-19:00 saatleri arasında izlenebilir.

İŞ SANAT KİBELE GALERİ
Tel: (212) 316 15 80
İş Kuleler
4. Levent, İstanbul


http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/usta-heykeltras-sadi-calik-kibelede_22098.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!