Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı

İstanbul Modern’in 2012 yılında The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle başlattığı YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı, iki yılda bir, yaz aylarında, genç ve yükselen mimarlara İstanbul Modern’in bahçesinde geçici bir yapı tasarlama fırsatı sunuyor.

yapı.com.tr

Toplantılar

YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 10 Haziran 2015
BİTİŞ TARİHİ: 15 Kasım 2015
YER: İstanbul Modern, Karaköy
ŞEHİR: İstanbul
DÜZENLEYEN:

İstanbul Modern tarafından The Museum of Modern Art (MoMA) ve MoMA PS1 işbirliğiyle

ANA SPONSORLAR:

Garanti Bankası, Polimeks Holding ve VitrA eş sponsorluğunda

WEB ADRESİ:

www.istanbulmodern.org

+ Ajandama Ekle

Program, mimarları sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi ekolojik çözümler öneren; gölgelik, su ve oturma alanı gibi öğelerle açık havadaki alanların kullanım olanaklarını artıran yenilikçi tasarım araştırmaları yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Kentte popüler yazlık mekânlardan birine dönüşen bu tasarımların ziyaretçileri kentin sıcağından koruması, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapması, kentli için yakın sosyal alanlar yaratması ve tüm bunları makul mali ve mimari çözümlerle başarması gerekiyor.

1998 yılında ABD, New York’taki MoMA PS1’da başlayan YAP: Yeni Mimarlık Programı, İstanbul Modern’in yanı sıra Şili, Santiago’daki CONSTRUCTO; İtalya, Roma’daki XXI. Yüzyıl Sanatları Ulusal Müzesi (MAXXI) ve Güney Kore, Seul’daki Modern ve Çağdaş Sanatlar Ulusal Müzesi’nin (MMCA) dahil olduğu uluslararası bir ortaklıkla yürütülüyor.

Bu kapsamda mimarlık uzmanları, İstanbul Modern ve diğer YAP: Yeni Mimarlık Programı temsilcilerinden oluşan seçici kurul bir araya gelerek finale kalan beş mimarlık oluşumunun önerileri arasından PATTU (Cem Kozar, Işıl Ünal)  tarafından tasarlanan “KATI OLAN HER ŞEY” başlıklı projeyi seçti. YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı’nın ikinci geçici yapısı “KATI OLAN HER ŞEY” ve uluslararası “YAP 2014-2015 Finalistleri” sergisi 9 Haziran’da ziyarete açıldı.

PATTU (Cem Kozar, Işıl Ünal) tarafından tasarlanan, mühendislik ve yapım desteğini Metal Yapı’nın üstlendiği projenin bölgede inşa edilmiş önceki binaların geometrilerini birbirleriyle çarpıştırarak kaotik bir biçime sokan “KATI OLAN HER ŞEY”, 10 Haziran – 15 Kasım 2015 tarihleri arasında aynı zamanda müzenin özellikle gençlere yönelik düzenleyeceği paralel etkinlikler için kullanılacak.

KATIKATI OLAN HER ŞEY

"KATI OLAN HER ŞEY"

PATTU, YAP İstanbul Modern: Yeni Mimarlık Programı’nda uygulanan “KATI OLAN HER ŞEY” başlıklı projesini, bölgenin endüstriyel tarihinden beslenen, hem geçmişe dair bir hatırlatma hem de yakında yeniden değişecek olan bölgenin geleceğine dair, geleceğe daha eleştirel bakmamızı öneren bir bildiri olarak değerlendiriyor: “Yapılar, belki de insan ömründen daha uzun süre ayakta kaldıklarından dolayı anılarımızı bağladığımız birer çapa gibidirler. Peki ne denli sağlamdırlar? Taş, çimento veya mermerden yapılmış olmaları onları ebediyen ayakta tutmaz aslında. Bir günde kolayca yok olup gidebilirler. Ünlü ‘Katı olan her şey buharlaşıyor’ sözünün bir kısmını bu nedenle ödünç aldık. Yaklaşımımız, İstanbul Modern’i çevreleyen alanı tüm bileşenleriyle birlikte parçalara ayırmak ve mimarinin geçici yüzünü gözler önüne serecek şekilde yeniden bir araya getirmekti. Tasarım burada inşa edilmiş önceki binaların geometrilerini alıyor ve bunları birbirleriyle çarpıştırarak kaotik bir biçime sokuyor. Fakat gün içinde şeffaf şekiller  katılaştıkça bu kaos da bir anlam ifade etmeye başlıyor. Geçmişin geometrileri bir görünür bir görünmez oluyor.”

YAP 2014 - 2015 Finalistleri Sergisi

2014 ve 2015 yıllarında programın uluslararası ortakları MoMA PS1, CONSTRUCTO, MAXXI, MMCA ve İstanbul Modern tarafından Yeni Mimarlık Programı’na davet edilen tüm finalistlerin projeleri İstanbul Modern’in kısa süreli sergi alanında 2 Ağustos’a dek ziyaret edilebilir.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/yap-istanbul-modern-yeni-mimarlik-programi_132541.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!