Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Yapım Aşaması: Mimarlığın İnşası Üzerine Tektonik Söyleşiler”

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) 4 Mayıs 2016 Çarşamba günü, Bilgi Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilecek “Yapım Aşaması: Mimarlığın İnşası Üzerine Tektonik Söyleşiler” başlıklı bir konferansa ev sahipliği yapıyor.

yapi.com.tr

Toplantılar

“Yapım Aşaması: Mimarlığın İnşası Üzerine Tektonik Söyleşiler”
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 4 Mayıs 2016
YER: Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), Fulya
ŞEHİR: İstanbul
DÜZENLEYEN:

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve Bilgi Üniversitesi işbirliğinde

DİĞER BİLGİLER:

A: Yeşilçimen Sokak, No: 12/430 (Polat Kulesi yanı), Fulya, İstanbul
T: (212) 266 70 70

+ Ajandama Ekle

Bu konferansla Türkiye mimarlık alanının önde gelen tasarımcı ve kuramcılarını buluşturmaya devam eden Bilgi Üniversitesi ve YEM işbirliği, “Yapım Aşaması” başlığı altında tektonik kavramının mimarlık pratiği ve düşüncesi açısından önemini tartışma alanına taşıyacak.  

Yapı sektörünün pek çok ülkede ekonominin motoru haline geldiği günümüzde devam eden yapım aşaması mimarlığın günlük görüntüsü haline geldi. Bu konferans, iki akademisyen ve iki pratisyen mimarı konuk ederek mimarlıktaki tektonik kavramını, kuram ve pratikteki yansımaları üzerinden irdelemek amacını güdüyor. 

Bu yıl konuşmacılar arasında Peggy Deamer Architects Kurucusu ve Yale Mimarlık Okulu Dekan Yardımcısı Peggy Deamer, Çinici Mimarlık Ortaklarından Can Çinici, Mimarlar Tasarım Kurucusu Han Tümertekin ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Elif Kendir Beraha yer alıyor. 

Elif Kendir, “Tasarım ve Yapım Aşamalarında Akışkanlık: Mimarlıkta Empati ve Tektonik İlişkisi” başlıklı konuşmasında, tektonik tartışmasının mimarlığın gerek tasarım, gerekse yapım aşamasında nasıl bir yaklaşım farkına neden olabileceğini irdeleyecek. Kendir Beraha’nın savunacağı ana nokta, yapım ve tasarım aşamalarının birbirlerinden katı sınırlarla ayrıştırılmasının mimarlık alanında yenilik ve araştırmayı engelleyici bir tutum olduğudur. Tektonik kavramı yalnızca tarihsel ve kuramsal olarak önem taşımaz, aynı zamanda yapım ve tasarım aşamalarındaki süreçlerin akışkanlığını tartışmaya açan bir nosyon olarak tasarımcı açısından da yararlı olabilecek bir düşünce alanı ortaya koyar.

Peggy Deamer ise “Detay, Tasarım ve Emek” başlıklı konuşmasında tasarımcının inşai bir değerler sistemini en açık biçimde ifade ettiği yer olan mimari detayların yeni dijital teknolojiler bağlamında nasıl okunduğunu irdeleyecek. Deamer’ın savunma noktası, fenomenolojik yaklaşımın desteklediği, doğa ve malzemelerle doğrudan iletişim kuran, tekil ve duyarlı kullanıcı-mimar figürünün romantikleştirilmesinin mimari işi üreten çoklu aktörlerin ve karmaşık ilişkilerin anlaşılmasına engel olduğudur. Bu karmaşıklık yalnızca kuramsal alanda göz ardı edilmemiş, aynı zamanda giderek artan bir biçimde “özgün” inşa adına mimarlık üretiminin “araçsallaştırılmasına” karşı çıkmayı hedefleyen reaksiyoner bildirilere neden olmuştur. Deamer, “Yapım Aşaması” konferansı için yapacağı konuşmasında yeni tasarım ve inşaat teknolojilerini benimsediğimizde varsayılan bir tasarımsal samimiyeti kaybettiğimiz için yas tutmak yerine neden bu teknolojilerin detayın alternatif bir okumasına önayak olma potansiyellerini araştırmamız gerektiğini inceleyecek. Deamer’ın konuşmasında irdeleyeceği alternatif detay anlayışı, hem tasarımcı/mimarın maddesel olmayan emeğini, hem de yapı ustasının maddesel emeğini kapsayacak biçimde tasarım tanımını genişletme yolunda bir tartışmayı konferans platformuna taşıyacak.

Han Tümertekin ve Can Çinici ise konferans kapsamında “Mimarlığın İnşaası Üzerine Tektonik Söyleşiler” kurgusunda kendi ofis yaklaşımlarını ve tektonik kavramını nasıl algıladıklarını inşa etmiş oldukları binalar üzerinden tartışacaklar.

PROGRAM:

13:30-14:00  Kayıt ve karşılama 

14:00-14:05  Açılış konuşması ve sunuş

14:05-14:45  Han Tümertekin | Mimar, Mimarlar Tasarım

14:45-14:55  Soru – Cevap

15:00-15:40  Tasarım ve Yapım Aşamalarında Akışkanlık: Mimarlıkta Empati ve Tektonik İlişkisi
Elif Kendir Beraha | Mimar / Akademisyen, folkolektif; İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

15:40-15:45  Soru – Cevap

15:45-16:00  ARA

16:00-16:40  Can Çinici | Mimar, Çinici Mimarlık 

16:40-16:50  Soru – Cevap 

16:50-17:50  Detay, Tasarım ve Emek
Peggy Deamer | Mimar / Akademisyen, Peggy Deamer Architects; Yale School of Architecture

17:50-18:30  Soru – Cevap & Genel Tartışma  

Ayrıntılı bilgi ve kayıt için tıklayınız.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/yapim-asamasi-mimarligin-insasi-uzerine-tektonik-soylesiler_144445.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!