Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Yeni Bir Yurt Edinmek" Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda

"Yeni Bir Yurt Edinmek"

yapi.com.tr

Diğer




BAŞLANGIÇ TARİHİ: 25 Mayıs 2006 19:00
BİTİŞ TARİHİ: 25 Mayıs 2006
YER: Osmanlı Bankası Müzesi, Bankalar Caddesi, Karaköy, İstanbul
DÜZENLEYEN: Osmanlı Bankası Müzesi
DİĞER BİLGİLER: T: (0212) 334 22 70 E: obmuze@ottomanbank.com
+ Ajandama Ekle

smanlı Bankası Müzesi Sineması'nda, "Toplumsal Hafiza/Belgesel Sinema" teması altında, yönetmenliğini Enis Rıza'nın üstlendiği Türk yapımı "Yeni Bir Yurt Edinmek" adlı belgesel gösterilecek. Türkiye'nin güneybatısında bulunan Kayaköy/Fethiye'de (Levissi/Makri) yaşayan Anadolu Rumları'nın 1922'deki zorunlu göçünü anlatan filmin gösteriminin ardından, Enis Rıza "Belgeselin Dönüştürücü Etkisi" konulu bir söyleşi yapacak.

Yönetmen, "Ayrılığın Yurdu... Hüzün" filmiyle Türkiye'den Yunanistan'a zorunlu göç eden Rumların öyküsüne eski Makri'den ve göçün tanıklarıyla bakmıştı. Nea Makri'de gösterimler düzenleyerek 1., 2. ve 3. kuşak mübadillere ulaşıldı. Belgesel, onların anlatımıyla göçlerine, yurtlarını nasıl zorluklarla kurduklarına tanıklık ediyor ve Nea Makrililerin neden en kararlı "özgürlük savaşçısı" olduklarını anlatıyor.

Enis Rıza
1948 yılında doğdu. Lise ve üniversite yıllarında fotoğraf ve tiyatroyla ilgilendi. 1969 yılında kısa ve belgesel film çalışmalarına başladı. "Genç Sinema" hareketi içinde yer aldı. Sonraki yıllarda belgesel sinema alanının yanı sıra yayın faaliyetlerini de yürüttü. Kuramsal ve uygulamalı olarak "sözlü tarih" çalışmalarıyla, göç, sokak çocukları, sosyal tarih konularına yoğunlaştı. Ekibiyle Türkiye'nin çeşitli yörelerinde gerçekleştirdiği "sözlü tarih ve belgesel atölyeleri" bu sürecin bir parçası oldu.

1996 yılında Belgesel Sinemacılar Birliği'nin aktif kurucuları arasında yer alarak sözcülüğünü ve yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. Filmleri, ulusal ve uluslararası festivaller, özel organizasyonlar ve televizyonlarda gösteriliyor. Enis Rıza, Galatasaray ve Marmara Üniversitesi'nde belgesel sinema dersleri veriyor. Belgesel film çalışmalarını sürdürüyor.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/yeni-bir-yurt-edinmek-osmanli-bankasi-muzesi-sinemasinda_45758.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!