Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

18 Yıldır Bitmeyi Bekliyor

Tekirdağ'da 1992'de temeli atılan kültür merkezi binası aradan geçen sürede ilgili 13 ayrı bakanın görev yapmasına rağmen tamamlanamadı. 18 yılda sadece idari bölümü bitirilen merkezin tiyatro salonları ise yapılmayı bekliyor.

NTV
18 Yıldır Bitmeyi Bekliyor

Tekirdağ'da 1992'de temeli atılan kültür merkezi binası aradan geçen sürede ilgili 13 ayrı bakanın görev yapmasına rağmen tamamlanamadı. 18 yılda sadece idari bölümü bitirilen merkezin tiyatro salonları ise yapılmayı bekliyor.

1992'de Tekirdağ'la birlikte Şarköy ve Muratlı'da, 1993'de ise Çorlu'da temeli atılan kültür merkezleri, ödeneksizlik ve ihale kanunlarının değişmesi gibi nedenlerle halen tamamlanmadı.

Tekirdağ Kültür Merkezi'nin yapımı için geçen yıl 270 bin lira ödenek gönderildiğini aktaran yetkililer, ödeneğin çalışmalar için çok az bir miktar olduğunu söyledi.

Temelinin atılmasının ardından sadece idari bölümü yapılabilen merkeze bu yıl ise herhangi bir ödenek gelmediğini belirten yetkililer, içinde tiyatro salonları gibi birçok kültürler etkinliklerin yapılmasına imkan sunacak merkezin tamamlanmayı beklediğini ifade etti.

Muratlı ve Çorlu'daki inşaatlarının ise bitme aşamasında olduğunu vurgulayan yetkililer, ''Muratlı'daki Kültür Merkezi'nin yüzde 70-75 oranı bitmiş durumda. Çorlu'daki ise geçen yıl gönderilen 500 bin TL ödenekle yüzde 52'sinin tamamlandı. Şarköy'e ödenek gelmediğinden beklemede duruyor'' dediler.

Tamamlansaydı Türkiye'nin ikinci büyüğü olacaktı

Tekirdağ'da 1993-1996 arasında Kültür Müdürlüğü yapan Kenan Oflaz, Tekirdağ'daki kültür merkezinin temelinin eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar tarafından atıldığını söyledi.

Oflaz, 18 yıldır yapımı tamamlanamayan Kültür Merkezi'nin temelinin atılmasının ardından yaşanılanlarla ilgili şunları kaydetti:

''Kültür Merkezi'yle ilgili Ankara'da yapılan sari ihaleyi müteahhit Haydar Gürbüz'ün şirketi kazandı. Bu dönemde ödenmesi gereken ihalenin hak ediş bedeli bize yüksek geldiğinden itiraz ederek, indirim istedik. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı az bir oranda indirim yaptı.

Biz daha sonra işin kontrolörlüğünün Tekirdağ Bayındırlık Müdürlüğüne verilmesini istedik. 1994'de kontrolörlük Bayındırlık Müdürlüğüne verildi. 1996'da ise kontrolörlük tekrar Ankara'ya alındı. O yıl ben Edirne'de görevlendirildim. Yaşadığım bazı sorunlar nedeniyle de 1997'de emekliye ayrıldım. Birlikte çok iyi işlere imza attığımız dönemin valisi Şenol Engin de benim ardımdan Mersin Valiliğine atandı.''

Eski İl Kültür Müdürü Oflaz, kültür merkezinin müdürlüğü döneminde bitirilebilmesi halinde Mersin'in Tarsus ilçesindeki merkezin ardından Türkiye'nin ikinci büyük kültür merkezi olacağını ifade ederek, merkezin bitirilememesi nedeniyle bu özelliğini de kaptırdığını dile getirdi.

Bakanlıktan aldılar, geri Bakanlığa devrettiler

1991-2002 arasında Kültür Müdürlüğü'nde şube müdürü, 2003-2005 arasında da Kültür ve Turizm İl Müdür vekili olarak görev yapan Yaşar İşcan da 1992'de 8 bin TL keşif bedeliyle eski ihale kanununa göre merkezin ihalesini kazanan Haydar Gürbüz'ün firmasının 2002'ye kadar fiyat farklarıyla keşif bedelini aldığını iddia etti.

Hükümetin 2002'de değişmesiyle kültür merkeziyle ilgili yeniden ihale yapıldığını aktaran İşcan, şunları söyledi:

''2002'de çağrı yöntemiyle yapılan ihaleyi yine Haydar Gürbüz'ün firması kazandı. Daha sonra hükümet yüzde 70'i tamamlanmayan yatırımların dondurulmasına karar vermesi üzerine hiçbir ilerleme kaydedemeyen Tekirdağ Kültür Merkezi'nin ihalesi iptal edildi. Bunun üzerine Gürbüz'ün firması olayı İdari Mahkeme'ye götürdü. Mahkemenin bakanlığı halklı bulmasıyla da firma davayı Danıştay'a taşıdı.''

2005'de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un bitmeyen kültür merkezlerini devam ettirmek isteyen illerin Özel İdarelerine bu işin devredilebileceğini söylemesiyle Tekirdağ İl Özel İdaresinin inşaata devam etmeyi kabul ettiğini vurgulayan İşcan, 2006'da müttehit Gürbüz'ün Danıştay'a taşıdığı davayı kazandığı söyledi.

Bu dönemde Tekirdağ Valiliği'ne atanan Aydın Nezih Doğan'ın Gürbüz ile görüşerek, kültür merkezinin yeniden inşası için ihaleye çıkmak istediklerini, bu nedenle firmanın aradan çekilmesini istediğini ileri süren İşcan, ''Firma teklifi kabul etmeyince yapımı için yüksek rakamlara ihtiyacı olan kültür merkezine İl Özel İdareden sembolik rakamlar aktarıldı. O günden sonra da inşaat tamamlanamadı.''

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yel ise 2004'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tekirdağ Valiliği arasında yapılan protokol gereği İl Özel İdaresine devredilen Kültür Merkezi'nin gerekli maddi yeterliliğe sahip olmadıklarından önemli oranda para aktarılmadığını bildirdi.

Yel, bu nedenle 2007'de merkezin tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/18-yildir-bitmeyi-bekliyor-_76267.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!