Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Arazi Bozulumu 40 Milyar Dolarlık Kayba Yol Açıyor"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'ne göre dünyadaki kullanılabilir arazinin yüzde 25'i bozulmakta ve bu da yılda 40 milyar dolar civarında ekonomik kayba yol açmaktadır" dedi.

yapı.com.tr/AA
"Arazi Bozulumu 40 Milyar Dolarlık Kayba Yol Açıyor"

BM, UNCCD 12. Taraflar Konferansı etkinlikleri kapsamında, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da, "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İş Forumu" düzenlendi. İş Formu kapsamında "Ankara Deklarasyonu" sunumunu yapan Hisarcıklıoğlu, katılımcılarla tartıştıkları konu başlıklarını anlattı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'ne (UNCCD) göre dünyadaki kullanılabilir arazinin yüzde 25'inin bozulduğunu belirterek, "Bu da yılda 40 milyar dolar civarında ekonomik kayba yol açmaktadır" dedi.



Deklarasyonun ana hatlarına değinen Hisarcıklıoğlu, geçen ayki BM toplantısında kabul edilen 2 bin 30 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası'ndaki sürüdürülebilir kalkınma hedeflerinden birinin, "Arazi Bozulumunun Dengelenmesi" olarak belirlendiğini kaydetti. Bu hedefle, 2030 yılında arazi bozulumunda dengeli bir dünya hedeflendiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "UNCCD'e göre dünyadaki kullanılabilir arazinin yüzde 25'i bozulmakta ve bu da yılda 40 milyar dolar civarında ekonomik kayba yol açmaktadır" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, arazi bozulumunun toplum ve ekonomi üzerinde önemli etkileri olduğuna işaret etti. Bu konuda tüm paydaşların sürece katılımının çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, özel sektörün ülkelerin arazi bozulumunun dengeli olduğu ekonomilere dönüştürülmesinde kilit rol oynayabileceğini dile getirdi.

"Arazi bozulumu iş dünyası için risk"

Deklarasyonun ilk bölümünün sürdürülebilir arazi yönetimi uygulamalarına ve bu uygulamaların kullanımına vurgu yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, arazi bozulumunun iş dünyası için çok farklı risklere neden olabileceğinin altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu, sürdürülebilir arazi yönetim uygulamaları arasında, sürdürülebilir tarım, orman yönetimi, atıksu yönetimi ve atıkların bertaraf edilmesi gibi uygulamaların yapıldığını anlattı. Arazi verimliliğindeki düşüşün insanları göçe zorladığına, sosyal çatışma ve fakirliğe yol açtığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, bunun da iş yapma konusundaki riskleri beraberinde getirebildiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, arazi bozulumunun dengelenmesi hedefine ulaşmak için gerekli uygun ortamın yaratılması konusundaki genel ilkelerin ele alındığını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/arazi-bozulumu-40-milyar-dolarlik-kayba-yol-aciyor_137634.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!