Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Atıklar Tesis Tesis Lisans Bekliyor

PETKİM'in 3 yıl önce kurduğu tehlikeli atık yakma ünitesi, Çevre Bakanlığı lisans vermediği için adeta ölü yatırıma dönüştü.

Akşam Gazetesi



ge Bölgesi'ndeki sanayicilerin de atıklarını bertaraf edebilecek kapasiteye sahip Petkim'in bu ünitesine lisans verilmemesi tepki topluyor. Türkiye'deki lisanslı tek tehlikeli atık depolama tesisinin İzmit'teki İZAYDAŞ firması olduğunu ancak bunun da 2007 yılına kadar atık kabul etmediğini anlatan Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, tesise lisans verilmesi halinde Petkim'in yanısıra sanayicilerin de ihtiyacına cevap verebileceklerini söyledi. Yavuz, geçici lisansla çalışmaları yürütülen Petkim'in bu tesisinden, sanayicilerin de faydalanmasını istediklerini ifade etti. Tesisin yıllık kapasitesinin 17 bin 500 ton olduğunu kaydeden Yavuz, bunun 7 bin tonunun Petkim'in ihtiyacını, 11 bin 500 tonunun da sanayicinin ihtiyacını karşılayacağını dile getirdi.

Ünitenin İZAYDAŞ'ın yarı büyüklüğünde olduğunu kaydeden Yavuz, 'Çevre Bakanlığı, TÜBİTAK MAM ile birlikte çalışma yaptı. Ölçüm yaptılar ve bazı değerleri yüksek bulduklarını söylediler. Biz şimdi DEÜ Çevre Mühendisliği ile beraber deneme çalışması yapıyoruz. Bu ay çıkacak sonuçlarla lisans işinin çözüme kavuşacağına inanıyoruz' dedi.

Tesisin lisans alması ile sanayicilerin atıklarını İzmit'e kadar götürmek zorunda kalmayacağını anlatan Yavuz, bunun da maliyetleri aşağı çekeceğini vurguladı. Yavuz, Petkim tesislerinde katı atıklar, evsel, endüstriyel, tehlikeli ve tıbbi atıkların ayrı ayrı toplandığını ve özelliklerine göre ayrı ayrı bertaraf edilebildiğini söyledi.

SANAYİCİ İSYANDA

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın da Petkim'in 1 yıldır lisans alamadığına dikkat çekerek, sanayici olarak bu duruma isyan ettiklerini söyledi. Sanayicinin burnunun dibindeki tehlikeli atık tesisinden sadece bir değerin tutması yüzünden yararlanamadığına işaret eden Taşkın, 'Böyle bir şeyi kabul edemiyoruz. Bu tesis çalıştırıladığı için tehlikeli atıkları üstüne para vererek yüzlerce kilometre yol gidiyoruz ve 2 milyar liraya yakın nakliye ödüyoruz. Petkim'de bu tesis 25 milyon dolar para harcanarak yapılmış. Ancak biz kullanamıyoruz. Bu olacak şey değil. Yetkililer bu tesisi biran önce açmalı. Dağlarda taşlarda bidon görmek istemiyoruz' diye konuştu.

TESİSİN ÖZELLİKLERİ

Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve 95/55/EC direktifine uyumlu olarak projelendirilen tesis, baca gazı arıtma, baca gazında on line ölçüm, kül ve cüruf için nihai bertaraf yöntemlerini uyguluyor. Tam kapasite çalıştığında yılda 6800 ton katı atık, 8560 ton arıtma çamuru ve 2720 ton atık yağ bertaraf edilebiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/atiklar-tesis-tesis-lisans-bekliyor_48805.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!