Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Barajın İçinde Han Bulundu!

Kuraklık sebebiyle Altınapa Barajı'nda sular çekilince, varlığı yıllardır unutulan Selçuklu hanı yeniden gün ışığına çıktı. 37 yıldan beri su altın

Radikal
Barajın İçinde Han Bulundu!

b>Kuraklık sebebiyle Altınapa Barajı'nda sular çekilince, varlığı yıllardır unutulan Selçuklu hanı yeniden gün ışığına çıktı. 37 yıldan beri su altında olan 800 yıllık han, hâlâ sapsağlam...

Altınapa Hanı, Anadolu Selçukluları döneminde yaşayan bir hayırseverce 13. yüzyılın başlarında yaptırıldı ve vakıf mülkiyetine geçti. Yüzlerce yıl hizmet veren hanın kaderi, 1960'larda tamamlanan aynı ismi taşıyan barajda su tutulmasıyla değişti.

37 yıl su altında kalan handa duvarlar ve kemerlerin neredeyse ilk günkü gibi kalması karşısında hayrete düşen yöre halkı, tek farkın, içerideki kısmı kaplayan toprak yığınının artması olduğunu söyledi.

Selçuklu dönemine ilişkin çalışmaları ile tanınan öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, "Selçukluların Antalya'ya giden ticaret yolu üzerindeki hanların büyük bölümü bugün harap durumda. Ancak su, Altınapa Hanı'nın zarar görmesini engellemiş. Su altında kalmasa, daha kötü durumda olabilirdi. Çünkü biz aynı dönemde yapılan diğer hanlara sahip çıkamadık, koruyamadık" diye konuştu.

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü de, beklenen yağışlarla tekrar sulara gömülecek hanın kurtarılması çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi, "Fakat ne yapılabileceğini bilemiyoruz. Tarihi miras, sular yükselince kim bilir bir daha ne zaman görülür?" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/barajin-icinde-han-bulundu_21857.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!