Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Barajlar Gerçeği ve Arkeoloji’

Aktüel Arkeoloji dergisi 17. sayısını “Barajlar Gerçeği ve Arkeoloji” başlığı altında arkeoloji ve kültürel miras alanlarını tahrip eden barajlara ayırdı.

Cumhuriyet Gazetesi
‘Barajlar Gerçeği ve Arkeoloji’

Aktüel Arkeoloji dergisi 17. sayısını “Barajlar Gerçeği ve Arkeoloji” başlığı altında arkeoloji ve kültürel miras alanlarını tahrip eden barajlara ayırdı. Uzun yıllardır kurtarma kazıları yürüten birçok bilim insanının yaptığı çalışmalar ve bölgede yaşananlar hakkında izlenimlerinin ve düşüncelerinin aktarıldığı bu özel sayıda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker ile barajlar üzerine yapılan üç röportaj da yer alıyor. Dergide binlerce yıl önce kurulmuş ve bugün sular altında kalma tehlikesi yaşayan yüzlerce höyüğün hikâyesi de bu tehlike ile yıllardır mücadele eden arkeologların kaleminden aktarılıyor.

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, çağdaş yaşamın gereklerinin karşılanması ile kültürel varlıkların korunması arasındaki çelişkiye dikkat çekerken ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nur Akın ise yok olan Fırat Nehri’nin kültürüne ve insanlarına odaklanıyor. Dergide gazetemiz yazarı Özgen Acar ise 19. yüzyıldan bu yana Zeugma’yı talan eden “köstebeklerin” hikâyesini anlatıyor.

Yukarı Dicle Vadisi’nde Orta Bronz Çağı’nın dini merkezi Hirbemerdon Tepe, Anadolu’nun çanak çömleksiz Neolitik Dönemi’ne ışık tutan Körtik Tepe, Geç Kalkolitik yerleşimi Kuriki Höyük, Vadi’nin tarıma elverişli geniş topraklarıyla her zaman tercih edilen bir yerleşim alanı olan Kavuşan Höyük ve daha birçok yerleşim birimi ve bu yerleşim birimlerinin yaşadıkları tüm olumsuzluklar, bu bölgelerde çalışmalarını sürdüren akademisyenler tarafından okuyuculara sunuluyor.

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/barajlar-gercegi-ve-arkeoloji_82340.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!