Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Burası Mezarlık değil Okul!

Eskiden bir mezarlık olan alanda 54 yıl önce yapılan Erzurum 23 Temmuz İlköğretim Okulu'nun bahçesine, Kadiri tarikatının önemli isimlerinden Ahmet Özyapar ile eşi İzzet Özyapar için sembolik mezarlar yaptırıldı. Eğitim yılının başlaması nedeniyle okula gelen öğrenciler, bahçeye geçen Ağustos ayında yapılan mezarları görünce şaşkınlıklarını

Radikal Gazetesi
Burası Mezarlık değil Okul!

Eskiden bir mezarlık olan alanda 54 yıl önce yapılan Erzurum 23 Temmuz İlköğretim Okulu'nun bahçesine, Kadiri tarikatının önemli isimlerinden Ahmet Özyapar ile eşi İzzet Özyapar için sembolik mezarlar yaptırıldı. Eğitim yılının başlaması nedeniyle okula gelen öğrenciler, bahçeye geçen Ağustos ayında yapılan mezarları görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi. Okulun giriş kapısına 20 metre mesafede bahçedeki mezarları, şeyhin İstanbul’da oturan torunu Yalçın Özyapar’ın Büyükşehir Belediyesi ve Valilikten aldığı izinle yaptırdığı ortaya çıktı. Bu gelişmelerin ardından Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü, mezarların kaldırılmasını istedi.

Veyisefendi Mahallesi'nde geçmişte mezarlık olan arsaya, 54 yıl önce yapılan imar çalışmasının ardından bir ortaokul yaptırıldı. Okula, Atatürk’ün Erzurum Kongresini başlattığı gün olan 23 Temmuz adı verildi. Daha sonra ilköğretim okullarının sekiz yıla çıkarılması üzerine ortaokul, 23 Temmuz İlköğretim Okulu'na dönüştürüldü. Şimdiye kadar binlerce öğrencinin eğitim gördüğü okulun bahçesine geçen Ağustos ayında mezarlar yaptırıldı.

Torunu başvurdu

Bir süre önce İstanbul’dan Erzurum’a gelen işadamı Yalçın Özyapar, dedesi Ahmet Özyapar’ın Kadiri tarikatı ileri gelenlerinden, babaannesi İzzet Özyapar’ın ise Edirne’yi işgalden kurtaran Şükrü Paşanın kızı olduğunu, cenazelerinin okul bahçesinde bulunduğunu belirterek Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu.

Torunun başvurusunu olumlu bulan Büyükşehir Belediyesi, Vilayetten bu konuda izin istedi. Bu başvuru İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne havale edildi. ‘Okul bahçesindeki işareti bulunan yeredeki mezarların onarılacağını’ belirten Özyapar'ın başvurusuna 21.11.2008 tarihinde, halen İzmir İl Milli Eğitim Müdürü olan dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye izin verdi. Vali Vekili Mehmet Gök de bunu onayladı. 28.11.2008 tarihinde de Milli Eğitim Müdürlüğü'nün valilik onaylı yazısında, onarım yapılmasında sakınca bulunmadığı belirtildi.

İzinin alınmasından bölgedeki kış şartlarının da etkisiyle 9 ay sonra geçen ağustos ayında okul giriş kapısının batısına, 20 metre kadar uzaklığa karı- koca için sembolik mezarlar yapıldı. Mezar taşların üzerinde ‘Kadiri tarikatının halifelerinden Ahmet Bey, Kadiri tarikatı halifelerinden Sadrettin Özyapar’ın babası. Torunu Yalçın Özyapar tarafından bakımı yapılıyor. (1836- 1927)’ ve ‘Edirne’yi işgalden kurtaran Şükrü Kılıç Paşa’nın kızı İzzet Hanım, Kadiri Tarikatı halifelerinden Sadrettin Özyapar’ın annesi. Torunu Yalçın Özyapar tarafından bakımı yapılıyor. (... - 1915)’ yazılan mezarlar, okulun açılışına gelen öğrenciler ve veliler tarafından farkedildi.

Bahçede mezar yoktu

Okul bahçesinde mezar olduğunu belirten bir işaret olmadığını, mezar taşlarının da kazı yapılmadan bahçeye konulduğunu belirten veliler, “Şeyhin torunu 54 yıldan beri neredeydi? Okulun bahçesindeki boş mezarlara kimler nasıl izin verdi? Camilerin bahçesine şeyh ya da müridlerinin mezarlarının olduğunu duymuştuk ama okulun bahçesini ilk kez öğrendik” derken, öğrenciler şaşkınlıklarını şöyle anlattılar:

“Geçen yıl okul kapanırken, bahçede böyle bir mezar yoktu. Okulun açıldığı gün, mezarlıkları gördüğümüzde çok şaşırdık.”

Öte yandan aile büyüklerinin mezarını okulun bahçesine yaptıran Yalçın Özyapar kurumlara bu konuda verdiği dilekçede, “Ülkemizi işgalden kurtarmış paşanın çocuklarıyız. Yolun ortasında mezar bulmuş, sıradan insanlar değiliz. Benim ecdadım devlete ve millete hizmet etmiştir. Vatana aşık bir ecdadım var. Zaten mezar yerleri de orada bulunuyor” diye yazdı.

Öte yandan Yakutiye Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kurt da, okul bahçesindeki mezarlığın Büyükşehir Belediyesi ve valilikten izin alınarak yapıldığını bildirdi.

Mezar taşları kaldırılacak

Olayın basına yansıması üzerine Vali Yardımcısı Mehmet Gök ile Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, okulun bahçesine giderek inceleme yaptı. 23 Temmuz İlköğretim Müdürü Cemal Yangöz'den yapılan iki mezarla ilgili bilgi alan Vali Yardımcısı Gök ve Budak, daha sonra Büyükşehir Belediyesi'ne ve Yalçın Özyapar'a okul bahçesindeki mezarlık alanının eski haline getirilmesi için yazı yazdı. Yetkililer, mezar taşlarının kaldırılarak okul bahçesinin eski haline dönüştürüleceğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/burasi-mezarlik-degil-okul_72677.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!