Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bursa Duvarları Konuşur mu?

Çerkes Karadağ, Nişantaşı’nda bulunan “rh+artgallery”de sergilenen “nesnesiz fotoğraflar” adlı çalışmasında, Bursa’yı bir laboratuvar olarak kullanıyor ve şehrin panoramasına farklı bir açıdan bakıyor. Tüm çarpıklıklara karşın, zamanın izini süren, kentin belleğini ortaya çıkaran duvarların izini sürüyor.

CNN Türk
Bursa Duvarları Konuşur mu?

Çerkes Karadağ, Nişantaşı’nda bulunan “rh+artgallery”de sergilenen “nesnesiz fotoğraflar” adlı çalışmasında, Bursa’yı bir laboratuvar olarak kullanıyor ve şehrin panoramasına farklı bir açıdan bakıyor. Tüm çarpıklıklara karşın, zamanın izini süren, kentin belleğini ortaya çıkaran duvarların izini sürüyor. Sanatçının fotoğrafa yönelik görüşlerini belirttiği fotoğraf altları eşliğinde, 51 çalışmayı içeren bir katalogla sunulan sergide, on beş büyük boyutlu fotoğraf yer alıyor.

Fotoğrafın hiçbir zaman nesneleri kimliksizleştirmediğini, aksine daha güçlü verilerle yeni bir kimliğe kavuşturduğunu savunan Karadağ,  zaman içinde üst üste atılan boyalarla birer resme dönüşen Bursa duvarlarını fotoğraflayarak, bu çalışmada yer alan nesnesiz fotoğraflarını konuşan fotoğraflara dönüştürüyor.

‘’Kanımca Bursa bir resim kenttir’’ diyen Karadağ, ‘’nesnesiz fotoğraflar, zamanın tahribatına inatla direnen bir beldenin, söylencelere eşlik eden renk zenginliğine tanıklık ediyor. Sergi, kentler-imgeler sergisinin ikinci durağı olan Bursa’da, duvarlarda hayat bulan bir dünyanın, gözlemlerim ve bakışımla buluşan soyut bir renk evrenin kapılarını aralamaktadır,’’ şeklinde özetliyor sergisinde sunduğu fotoğraf çalışmasını.

Kartpostallar bir kentin ruhunu sergileyebilir mi?

‘’Kent manzaraları, genellikle kentlerin en güzel yüzünü göstermek iddiasıyla çekilir. Ancak yine de, bu tarz fotoğraflar, kentlerin gerçek güzelliklerini yansıtmak yerine, her an görülebilen yerlerin üstünkörü görünüşlerini sergilemekten öteye gidemezler. Kartpostalların turistik amaçlarla çekilmesindeki amaç, kentlerin renkli yüzünü olanca çekiciliğiyle ortaya koymaktır. Oysa yapılan şey, görüntüleri yaygın şekilde dolaşıma sokarak sıradanlaştırmaya çalışmak. Bu nedenle hiçbir kartpostal, bir kentin büyüsünü, atmosferini ve dahası, kentin ruhunu sergileyecek düzeyde açıklayıcı nitelikler barındırmaz.’’

Neden çalışmanız için Bursa’yı tercih ettiniz?

“Kanımca Bursa tüm görkemiyle bir resim kenttir. Bu haliyle, yaratıcı bakışlara sınırsız materyal sunan verimli bir atmosfer yaratmaktadır. Bursa’yı, sahip olduğu zenginlikleriyle, doğal soyutlamalardan oluşan bir açık hava galerisi gibi görebiliriz. Belki de kentin bu değerlerini saklamayı başarabilmiş olmasını bir şans olarak kabul etmek gerekir.”

Peki ya Bursa duvarları?

“Bursa’da evlerin duvarlarında, zamanın süzgecinden geçerek kalıcılaşan birtakım renkler, gözlerimizi geçmiş zamana göndermelerde bulunan güçlü bir uyuma tanık yapmakla yetinmez, tarihsel dokunun apaçık ve gözde atmosferine de kilitler. Bursa’da, zamansal ve coğrafi etkenlerin işbirliğiyle aşındırdığı evlerin duvarlarında oluşan renkçi soyutlamalara hiçbir gözün ilgisiz kalması söz konusu değildir. Duvarlar, bakışımızı sıvaların her katmanındaki geçmişin yaşam izlerine ve bu izlerin işaret ettiği estetik bir beğeniyle yüzleştirmektedir.”

Çerkes Karadağ kimdir?

Fotoğrafçı ve sanat yazarı Çerkes Karadağ, ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarına; Türkiye’de ve yurtdışında birçok karma, ortak ve çağrılı sergilere katıldı. Ulusal ve uluslararası fotoğraf ödülleri kazandı. Dergi ve gazetelerde fotoğraf sanatı konusunda makaleler ve denemeler yayımladı. Prag ve Budapeşte kentlerini fotoğrafladı. Fotoğrafları birçok Türk şair, yazar, ressam ve seramikçinin eserlerine konu oldu. 1987 yılında Ankara’da kurduğu profesyonel fotoğraf stüdyosundaki çalışmalarını 2005 yılına kadar sürdürdü. Bugüne değin Türkiye’nin önemli sanat dergilerinde, yerel ve ulusal gazetelerde, radyo ve TV kanallarında sanatsal çalışmalarını konu alan haber, röportaj ve söyleşiler yayınladı. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, bazı Türkiye Büyükelçilikleri ile Basın ve Yayın Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitelerinde çağdaş Türk fotoğrafının önemli isimleri arasında gösterilmektedir. Halen ‘’Artan Dergisi’’nde sanat yazıları yazmakta, İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarını yürütmektedir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bursa-duvarlari-konusur-mu-_77478.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!